Linkuri accesibilitate

Presa rusă dezinteresată de cazul Vardanean? (Panorama)


„Rusia se clatină” (Timpul).


Pentru editorialistul Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău e clar: Partidul Democrat nu face alianţă cu Partidul Comuniştilor. Totuşi ziaristul este interesat să afle unde s-a aflat Marian Lupu săptămâna trecută, de marţi până vineri? Anume de liderul PD depinde, în acest moment, componenţa coaliţiei de guvernare, implicit orientarea geopolitică a Republicii Moldova, prin urmare relaţiile sale cu străinătatea nu pot fi considerate drept chestiune personală, este de părere eitorialistul.

„Rusia se clatină”, constată Constantin Tănase în Timpul. În săptămâna care s-a scurs, această ţară a fost zguduită de seisme etnice fără precedent, fapt care i-a determinat pe înalţii oficiali ruşi să vorbească despre pericolul destrămării Rusiei pe criterii etnice. Rusia a rămas un imens imperiu, întins pe două continente, unde popoarele neruse dau semnale clare de trezire a conştiinţei naţionale. Dumnezeu o va salva, se întreabă ziaristul.

Ziariştii de la Panorama atrag atenţia că din partea Federaţiei Ruse, doar liderul unei fundaţii de la Moscova, Boris Timoşenko a comentat condamnarea la 15 ani de închisoare a jurnalistului Ernest Vardanean. „I-au distrus viaţa”, constată Timoşenko.

Despre acelaşi subiect, ziarul Adevărul scrie că Judecătoarea Ana Mamei a cunoscut un salt spectaculos în carieră după trei luni de când a decis reţinerea jurnalistului, trimis în carceră la 7 aprilie 2010. La 29 iulie, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a semnat decretul prin care Ana Mamei a fost avansată din funcţia de judecător al instanţei de fond în cea de magistrat la Curtea Supremă de Justiţie din stânga Nistrului.
XS
SM
MD
LG