Linkuri accesibilitate

Integrarea europeană - o prioritate absolută pentru societatea moldavă


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: AIE este cea care a readus suportul Uniunii Europene pentru acest proiect.










Nici intrarea iernii tot mai mult în drepturile sale nu pare să influențeze cumva negocierile dintre partidele cu reprezentare parlamentară care și-ar dori să formeze viitoarea coaliție de guvernământ. Or, dintre toate incertitudinele care persistă – un lucru este clar și anume că viitoarea guvernare va fi una de coaliție, fie de centru-stânga, fie de centru-dreapta. Asta înseamnă că partidele politice vor fi obligate să însușească arta coabitării la putere, să se suporte și să se asiste reciproc pentru a avea rezultatele scontate.


Europa Liberă: Actorii politici își văd în continuare de negocieri și discuții, lăsând alegătorul simplu să ghicească cam ce ar putea rezulta din toate acestea. Cum credeți, în această situație post-electorală, ce importanță (mai) are votul alegătorilor din 28 noiembrie la negocierile politice dintre partide?

Gheorghe Cojocaru: Votul sau, mai bine zis, rezultatele alegerilor ar trebui să aibă o importanță primordială la aceste negocieri între partide, cu condiția ca actorii politici să decripteze corect mesajul scrutinului din 28 noiembrie. Faptul că Partidul Comuniștilor a pierdut într-un singur an 5 la sută din voturi, un an extrem de complicat mai ales în plan social și economic pentru Alianța pentru Integrare Europeană, este un semnal clar că această formațiune este în scădere de popularitate, că electoratul se orientează către alte partide și, în special, către cele trei partide din actuala formulă de guvernare, care, luate împreună, și-au menținut cota de popularitate, chiar și-au îmbunătățit-o un pic și aceasta în niște condiții extrem de complicate.

Europa Liberă: Prin urmare, s-ar putea deduce că o majoritate a alegătorilor ar vrea păstrarea actualei Alianțe pentru Integrare Europeană?

Gheorghe Cojocaru: Da, cred că aceasta este semnificația votului majoritar de la alegerile parlamentare anticipate, chiar dacă cineva ar putea întrezări aici și o altă combinație post-electorală. Cu siguranță, votul majoritar acumulat de cele trei partide liberale și democrate este o nouă investiție a electoratului într-o formulă democrată de guvernare și este o nouă șansă pentru actuala Alianță.

Europa Liberă: Rămâne în continuare important proiectul Alianței pentru Integrare Europeană?

Gheorghe Cojocaru: Ideea integrări europene este și va fi în continuare o prioritate absolută pentru societatea din Republica Moldova, iar proiectul Alianței pentru Integrare Europeană este singurul care și-a demonstrat viabilitatea și perspectivele de reușită. Alianța este cea care a readus suportul Uniunii Europene pentru acest proiect, a redat prin aceasta încrederea societății în perspectivele sale de dezvoltare civilizată și este cazul ca tot ea, Alianța, să continue ceea ce a început anul trecut, în consens cu așteptările electoratului democratic.
XS
SM
MD
LG