Linkuri accesibilitate

Campionul maratonului propagandistic de întrebări și răspunsuri de la televiziunea de stat


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Premierul rus Putin răspunde ore în șir la întrebări anume formulate pentru a putea prezenta într-o lumină favorabilă realizările guvernului.










Premierul rus Vladimir Putin a apărut din nou, ca în fiecare an, la televizor, unde a răspuns timp de ore, întrebărilor trimise de cetăţeni. Studioul era plin cu un public ales, întrebările la care a răspuns au fost şi ele bine alese, încât să-i dea posibilitatea unui bilanţ. Care, în pofida crizei economice şi a incendiilor devastatoare din vară, este mai degrabă pozitiv.

Putin a fost primit cu aplauze în studio iar primele sale declaraţii au fost parcă gândite să menţină o atmosferă destinsă şi optimistă. Produsul Intern Brut a crescut cu aproape 4 la sută anul acesta, a anunţat premierul rus, semn că ţara a depăşit faza dramatică a crizei economice. Şi a continuat să înşire cifre şi statistici, care toate demonstrează relansarea economică. Şi care ar trebui să-i convingă pe ruşi că a crescut şi calitatea vieţii.

Un argument adus de Putin este scăderea ratei şomajului anul acesta. Unul din 6 şomeri şi-au găsit de lucru . Şi se creează noi locuri muncă.

Desigur, acest program este pus în scenă an de an pentru a întări imaginea lui Putin de lider dinamic, eficient. Şi eventual, speculează analiştii, pentru a pregăti anunţul că va candida la un nou mandat prezidenţial in 2012.

Când a venit vorba de incendiile devastatoare din vară şi consecinţele acestora, premierul a încerca să acrediteze ideea că „tot răul spre bine”. Este adevărat că guvernul a fost criticat pentru măsurile inadecvate luate pentru a combate incendiile. Cauzele incendiilor au fost de asemenea puse pe seama unor decizii nechipzuite ale guvernului privind administrarea pădurilor. Dar guvernul s-a descurcat foarte bine când vine vorba de eliminarea consecinţelor, a fost de părere Putin. După care s-a dat legătura într-un sat care fusese total devastat de focuri. Astăzi erau de văzut rânduri, rânduri de case noi, moderne.

Înainte, într-un asemenea sat ar fi existat poate electricitate. Slabă. Acum, a continuat premierul, satul are gaze şi linii normale de electricitate, canalizare şi apă potabilă. Se adaugă televiziune prin satelit şi legături de internet – într-un cuvânt tot răul spre bine.

Putin s-a referit şi la ultimele manifestaţii rasiste, naţionaliste de la Moscova. Subiect la ordinea zilei, comentat tot astăzi într-un articol de ziar şi de ideologul şef al Kremlinului.
Concluzia este că vina revine cercurilor liberale. Raţionamentul este următorul: dacă cercurile liberale conduse de oameni precum Garry Kasparov nu ar fi încercat de atâtea ori să organizeze manifestaţii neautorizate, grupările extremiste nu ar fi avut curajul să facă acelaşi lucru. Aşa că ultimele intervenţii ale poliţiei, mai în forţă, au fost justificate.

Dacă poliţia nu ar interveni cum trebuie, a comentat ironic Vladimir Putin, liberalii noştrii ar trebuie să-şi taie părul şi bărbile, să-şi pună căştile pe cap şi să iasă pe stradă să se lupte cu forţele radicale. Ar fi cel mai rău scenariu – a conchis Putin.

Şi în fine a venit o întrebare despre soarta oligarhului Mihail Hodorkowski care aşteaptă verdictul în al doilea proces. Hodorkowski este acuzat de furt şi spălare de bani. Pentru Putin lucrurile sunt clare, chiar dacă verdictul nu este încă dat: locul unui hoţ este în închisoare.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG