Linkuri accesibilitate

Senatul de la București respinge proiectul de lege care interzice simbolurile comuniste


Obstrucțiile Franței față de aderarea României la spațiul Schengen (România liberă)

Comentariul semnat de Cristian Ghinea in Romania libera se ocupa astazi de obstructiile Frantei fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen. In opinia sa, aducerea in discutie a cetateniilor acordate de Romania moldovenilor este scandaloasa si trebuie ferm contracarata de autoritatile romane. Moldovenii isi redobandesc cetatenia, ceea ce este cu totul altceva, si oricum Romania a acordat 70.000 de cetatenii intr-un an (nu toate moldovenilor), in timp ce Franta a acordat 120.000, arata Ghinea. “In ce priveste interesul strategic al Romaniei in Moldova, nu trebuie sa ne ascundem dupa deget. Romania doreste aderarea Moldovei la Uniunea Europeana. Nu e niciun secret, niciun plan abscons, este politica oficiala a statului roman”.

Intr-un dialog purtat on-line cu cititorii site-ului Hotnews, presedintele Traian Basescu a afirmat: “Romania va fi in orice conditii un sustinator al aspiratiilor europene ale cetatenilor Republicii Moldova, indiferent ci ne va guverna la Chisinau”.

Andrei Plesu comenteaza in Adevarul o informatie preluata prin presa franceza: premierul rus Vladimir Putin pregateste un revelion sub sloganul “Inapoi in URSS”. Totul se va petrece sub forma unui bal mascat, la un sanatoriu din nord-estul Moscovei, cu sosia lui Leonid Brejnev prezidand, cu Alla Pugaciova si altele de acest fel. Ar putea parea o simpla si nevinovata parodie, desi o parodie a infernului, arata Plesu, care se intreaba insa: se poate parodia o dictatura, un genocid, o catastrofa? Chaplin n-a ezitat sa parodieze un dictator, dar a facut-o pentru a reduce paranoia la ridicol. In schimb, “Putin parodiaza pentru a reabilita. Kremlinului ii e dor de maretia pierduta si manipuleaza nostalgii confuze”.

Intre timp, la Bucuresti, Senatul a respins in mare discretie, dar cu o majoritate zdrobitoare, un proiect de lege care interzicea folosirea simbolurilor comuniste. Mirela Corlatan scrie in Evenimentul zilei despre acest lucru si semnaleaza ca o lege asemanatoare a starnit mare scandal in parlamentul de la Chisinau. Dar – spune jurnalista si citam – “macar ei au o miza. La noi legea a fost respinsa fara drept de replica de intreaga clasa politica, fara o bruma de ratiune”.
XS
SM
MD
LG