Linkuri accesibilitate

Va putea România să îndeplinească criteriile aderarii la euro?


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Cel mai greu de atins pare deocamdată criteriul pragului de 3% al deficitului bugetar.

Romania se pregateste sa iasa din criza, dar lucrurile nu par prea optimiste. Presedintele Traian Basescu estimeaza ca si anul viitor tara va continua sa faca imprumuturi. Este vorba de circa sase miliarde de euro, in conditiile in care
Romania are de rostogolit in 2011 o datorie de 11 miliarde de euro.

In acelasi timp oficialii Bancii Nationale mizeaza pe trecerea la euro cit mai repede, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat zilele trecute ca abia la inceputul anului viitor conducerea tarii va hotari daca 2015 va ramine anul in care Romania va adopta euro.

Prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu a explicat astazi ca pentru tarile mari din UE, ca Romania este indicat sa adopte moneda unica pentru ca “sint mult mai expuse la scoruri externe”. Pe de alta parte, oficialul Bancii Nationale avertizeaza si asupra aparitiei unor eventuale dezechilibre odata cu trecerea la euro, in conditiile in care exista si anumite constringeri inainte de adoptarea monedei unice. Deocamdata Romania nu indeplineste criteriile economice pentru euro, iar expertii bancii centrale dau exemplele Greciei si Irlandei care au intrat in zona monedei unice pe nepregatite.

Concluzia Bancii Nationale este ca “pentru tarile nou intrate in Uniunea Europeana e mai bine sa adopte euro pentru a avea un curs de schimb stabil, mai cu seama fiindca agentii economici vor un curs stabil, ceea ce implicit inseamna si reducrea ratei dobinzilor”. Aderarea la moneda unica presupune in acelasi timp o disciplina fiscala mai mare, care ar putea alimenta o crestere economica sustenabila. Presedintele Traian Basescu recunoaste ca Romania se afla inca in criza si spune ca anul viitor tara va iesi din recesiune.

Asadar, cum spun cei mai multi analisti economici, iesirea propriu-zisa din criza
economica nu poate avea loc inainte de doi ani, astfel incit ramine sub semnul intrebarii daca Romania va putea sa indeplineasca criteriile aderarii la euro incepind cu 2012, asa cum era planificat. Cel mai complicat pare deocamdata de atins deficitul bugetar mai mic de trei la suta, in conditiile in care imprumuturile cresc, fara ca economia sa creasca la rindul ei.

Politigraf

XS
SM
MD
LG