Linkuri accesibilitate

Richard Holbrooke - un nume intrat în istoria diplomației americane


Richard Holbrooke în octombrie la Bruxelles
Richard Holbrooke în octombrie la Bruxelles

Pentru cel care i-a ținut piept lui Milosevici și a adus la masa negocierilor un război ce părea de neoprit, nici un obstacol nu era insurmontabil.



Arhitectul acordului de pace care a pus capat razboiului din Bosnia - ambasadorul Richard Holbrooke a incetat din viata, la virsta de 69 de ani. Pentru diplomatia americană este o pierdere serioasă, notează corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
:

Moartea ambasadorului este o puternica lovitura pentru administratia Obama, care in curind isi propune sa analizeze situatia din zona si sa ia decizii privind calea de urmat. In lunile de neobosita diplomatie in zona, Richard Holbrooke a incercat si reusit sa reformeze sistemul american de ajutoare si sa coordoneze activitatea agentiilor prezente in Afganistan si Pakistan. Dar frustrarile au fost si ele mari - in special ceea ce Holbrooke a considerat ineficienta si coruptia regimului presedintelui afgan, Hamid Karzai.

Pentru cel care i-a tinut piept lui Milosevic si a adus un razboi ce parea de neoprit la masa negocierilor, nici un obstacol nu era insurmontabil. Din nefericire, Richard Holbrooke a fost oprit sa mai spere, intr-un moment crucial pentru greu incercata regiune.

Cel care a sintetizat cel mai bine spiritul diplomatului disparut este fostul secretar de stat Henry Kissinger, cind a spus „Daca Richard te suna si iti cere ceva, fa bine si spune da. In cele din urma oricum vei ajunge sa spui da, dar drumul pina acolo va fi dureros”.

Richard Holbrooke a declarat odata ca nu are nici o problema sa negocieze cu oameni, care au comis acte imorale. „Daca poti impiedica moartea altora, nu faci un gest lipsit de respect la adresa celor care au murit, incercind sa opresti un razboi, sau atrocitati, sau violenta”. O cariera diplomatica stralucita, inceputa in Vietnam in 1962 se opreste aici. Consecintele ei vor si simtite insa vreme indelungata si au intrat de-acum in istoria diplomatiei americane si mondiale.
XS
SM
MD
LG