Linkuri accesibilitate

Importanța absorbției fondurilor UE


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: Fără a utiliza banii europeni ne va fi și mai greu să ieșim din criză.

Iurie Gotisan: Privite in ansamblu, investitiile straine directe sint de fapt cele care misca economia si asta deoarece anume investitiile sint si generatoare de locuri de munca, care implica o mai mare coeziune sociala, dar si generatoare de noi capacitati de productie, noi tehnologii care nemijlocit duc la crestere ecconomica si cu potentiale profituri in viitor. Totusi, evolutiile curente reflectate in statistici arata ca in perioda ianuarie-octombrie 2010 investitiile straine au insumat o valoare de cca 90 milioane dolari, o valoare infima si probabil ca ar fi cea mai scazuta din ultimii zece ani.

Europa Libera: Care ar fi cauza acestei stari de lucruri? In 2008, investitiile in economia Republicii Moldova erau de peste 600 de milioane de dolari.

Iurie Gotisan: Principalul motiv este diminuarea capitalului străin care a intrat pe durata acestui an in Moldova de la diferiti investitori institutionali si suverani, - cind spun suverani ma refer la investitiile facute de companiile diferitor state din Europa si regiune, state care de altfel sint afectate de consecintele crizei economice. Cred ca revenirea economiilor din jur ar debloca acesta subtiere a investitiilor si pentru Moldova.

Probabil ca si instatibilitatea politica, imixtiunea inca a statului in afaceri, sistemul judiaciar care deseori este calificat ca injust si corupt, precum si alte motive care adunate la un loc plasează Republica Moldova departe de tarile cu cele mai atractive medii investitionale.

În plus, in ultimul timp se observă de fapt o tendinţă aparte: forţă de munca nu mai este un factor determinant in luarea deciziei si plasarea investitilor. Criza in mare parte i-a determinat pe multi investitori străini sa-si eficientizeze la maximum investitiile si sa faca o evaluare drastica a pietelor de destinatie, sub raport de randamente oferite, costuri, etc.

Europa Libera: Putem spune ca lipsa investitiilor straine directe in Republica Moldova a fost compensata in ultimul an de asistenta financiara straina externa, la fel una record. Daca e sa credem premierului Vlad Filat, numai in primul an, guvernul a obtinut angajamente in valoare de peste 900 de milioane de euro.

Iurie Gotisan: Sigur ca asistenta externa care vine de la diferiti creditori si donatori institutionali ca FMI, Banca Mondiala sau Comisia Europeana este la fel de importanta. Mai mult, acesta este si mai importanta daca se acorda sub forma de granturi nerambursabile. Iar astfel de proiecte au demarat mai multe pe durata ultimului an si acesta este un indiciu destul de bun, tinind cont si de faptul ca situatia bugetara nu este din cele mai bune si ca avem nevoie de o insanatosire a finantelor publice.

Insa pachetul respectiv ar trebui sa fie insotit neaparat si de masuri rationale care sa duca la intremarea procesului investitional, iar aici as pune un mare accent pe absorbtia fondurilor din partea UE, care in ultimul timp a crescut destul de mult in intensitate. In opinia mea, banii europeni pot constitui „adrenalina” atit de necesara ori un piston pe care il putem folosi drept instrument contra-ciclic, adica pentru a atenua consecintele crizei economice.

Eu sper ca, indiferent cine va fi la guvernare, fie ca este vorba de acest guvern sau de altul care va veni, sa se reuseasca o absorbtie superioara a fondurilor europene. Am spus ca ne va fi foarte greu sa iesim din criza, dar ne va fi si mai greu fara a utiliza banii europeni. Trebuie sa folosim din plin ceea ce este pus la dispozitia Moldovei si care nu a fost inca utilizat asa cum se cuvine.
XS
SM
MD
LG