Linkuri accesibilitate

Monopolul puterii este foarte periculos pentru viitor


Serafim Urechean: „ascultarea telefoanelor și mecanismul de bază al acestei structuri este încă destul de puternic în Republica Moldova”.


Procuratura Generală a trimis în instanţa de judecată dosarul ce conţine probe că telefoanele deputaţilor Serafim Ureachean şi Veaceslav Untilă au fost ascultate ilegal şi abuziv cel puţin în vara anului trecut. Vom discuta astăzi despre altfel de ascultători decât sunteţi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor, despre motivele ce le permit să sfideze legea, dar şi despre coaliţie ca misiune imposibilă, cu preşedintele Partidului Alianţa Moldova Noastră, Serafim Urechean.

Europa Liberă: Dle Urechean, Procuratura Generală a trimis în instanţa de judecată dosarul ce conţine probe că telefonul dvs şi a domnului Veaceslav Untilă au fost ascultate ilegal şi abuziv, cel puţin, în vara anului trecut. Acum că vorbim la telefon, sunteţi sigur că suntem auziţi doar de ascultătorii Europei Libere?

Serafim Urechean: „Nu aş crede, fiindcă în ultimii 9-10 ani, de când au venit comuniştii la guvernare, niciodată nu m-am simţit sigur. Toată familia era conştientă de faptul că suntem interceptaţi permanent”.
Serafim Urechean


Europa Liberă: Păi, poate le sugerăm celor care ne ascultă să-şi potrivească frecvenţele şi să asculte direct la radio că, oricum, sunetul e mai bun decât cu dispozitivele alea sofisticate....

Serafim Urechean: „Aş vrea să remarc că, fiind conştient că sunt interceptat, niciodată nu am avut frică, fiindcă nu am făcut nimic ilegal contra statului, nu am făcut ceva criminal, cu toate că sarcina pe care şi-au propus-o comuniştii a ajuns până la o realizare. Ţinând cont de rezultatele alegerilor, atât din 2009 cât şi din 2010, s-a creat la cetăţeni o părere că, iată, acest Urechean are ceva are. Nu am avut nimic, am fost corect, mai aproape de legislaţia în vigoare, dar rezultatele le au la mână”.

Europa Liberă: Dincolo de absenţa sentimentului de frică, nu va încercat un sentiment de discomfort?

Serafim Urechean
: „Ştiţi dvs, eu acum analizez din punct de vedere psihologic cum mă simţeam eu fiind conştient că cineva între noi doi, de exemplu, mai este. Aceasta m-a şi impus să mă adresez cu o interpelare la Procuratura Generală şi nu am fost uimit când am primit un răspuns că, în diferite perioade ale anului 2009, mai ales în cele mai perioade fierbinţi, în timpul alegerilor parlamentare, în timpul negocierilor, când lui Voronin nu-i ajungea un vot pentru a rămâne în fruntea statului pentru încă patru ani de zile, iată în acele momente mai cruciale, telefonul era interceptat.

Cel mai straniu e că motivul invocat de ofiţerii MAI, atunci când s-au adresat la judecătorul de instanţă, era că sunt membru al unei structuri criminale, adică la acest nivel în Republica Moldova, atunci când erau tovarăşii la guvernare, se forma părerea societăţii despre un politician sau altul”.

Europa Liberă: Sunteţi sigur că judecătorul era conştient sau înţelegea foarte bine despre cine este vorba? Pentru că una din versiunile anchetei, din câte îmi dau seama, a fost aceea că acest ofiţer a inclus cu de la sine putere numele dvs.

Serafim Urechean: „Nu este corect că a fost de la sine putere. Eu ştiu care este atitudinea oamenilor simpli şi care este atitudinea a celor de la MAI către Urechean, fiindcă acesta nu este unicul caz. Nu cred că acest dosar şi altele care au fost intentate tot pe această cale vor ajunge la un rezultat final, deoarece, cu părere de rău, în organele de drept, unde omul trebuie să se adreseze pentru protecţie, cu regret, într-un an de zile noi nu am putut schimba chiar atât de mult”.

Europa Liberă: Dle Urechean, înţelegem din comunicatul Procuraturii că există deja şi un ofiţer pus sub acuzaţia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, depăşirea atribuţiilor de serviciu, abuz de serviciu şi fals în acte publice... Ofiţer care riscă nişte ani de puşcărie... Dar bunul simţ ne spune că el o fi doar un executor al voinţei unui beneficiar mai important al secretelor pe care le-aţi vorbit la telefon. Ce sentiment aveţi că, iată, este vizat un ofiţer, dar rămân pe dinafară cei care au comandat acţiunile acestui ofiţer?

Serafim Urechean
: „Cu adevărat, este vizat un simplu executor pe când mecanismul de bază al acestei structuri este încă destul de puternic în Republica Moldova. Cu regret, nu am fost informat de Procuratură că dosarul este finalizat, că este trimis în judecată”.

Europa Liberă: Guvernului, după decizia pronunţată de Curtea Europeană în cazul Iordache încă în 2009 i s-a recomandat modificarea legislaţiei astfel încât să fie asigurată protecţia adecvată în faţa abuzului puterii de stat în privinţa interceptării convorbirilor telefonice. Experţii spun că n-a fost modificat nimic. Dvs aţi fost până acum în Parlament ... de ce nimeni nu a întreprins nimic ca, ulterior, alţii să nu mai repete experienţa Dvs?

Serafim Urechean: „Noi am început aceste modificări dar, cu părere de rău, activitatea noastră în ultimul Parlament a fost destul de contradictorie. S-au făcut lucruri majore cu toate că la capitolul protecţia drepturilor omului, cu părere de rău, mai sunt restanţe. Nu s-a putut face într-un an de zile tot ce era necesar de făcut. Aş crede că colegilor mei le va ajunge curaj ca să depăşească acele neînţelegeri şi având o stabilitate pentru patru ani de zile, sunt sigur că vom depăşi mai multe situaţii confuze atât în cadrul legislaţiei, începând de la Constituţia Republicii Moldova. Pentru că cei care au modificat art. 78, acolo unde este stipulat alegerea preşedintelui, au montat atunci acel măr al discordiei şi iată, avem deja patru scrutine şi cred că nu îl vom evita şi al cincilea scrutin”.

Europa Liberă: Dle Urechean, aveţi o viziune pesimistă asupra modului în care vor evolua lucrurile, dar revenind la modificarea legislaţiei întru o mai bună protejare a oamenilor, a cetăţenilor în faţa abuzurilor celor care preferă asculte telefoanele, aţi sugerat cumva că aceste modificări nu s-au făcut din cauza neînţelegerilor între partenerii de la guvernare sau, pur şi simplu, pentru că au existat alte priorităţi?

Serafim Urechean: „Au existat alte priorităţi. În primul rând, moştenirea care ne-a parvenit nouă în 2009 de la fosta guvernare era dramatică prin acele restanţe la sursele financiare, la situaţia din economie, din alte domenii şi noi mai mult timp, cu regret, l-am acordat problemelor arzătoare. Am început unele modificări dar nu au fost duse până la capăt şi nu din cauza neînţelegerilor componetelor AIE, ci din cauza lipsei de timp”.

Europa Liberă: Dle Urechean, dvs cunoaşteţi din interior relaţiile între, anterior, patru parteneri ai AIE, acum cei trei. Cum vedeţi acest conflict care, iată, s-a revărsat în spaţiul public, mai ales începând cu ziua de ieri când s-au formulat acuzaţii destul de dure reciproce în cazul a doi parteneri, cel puţin.

Serafim Urechean: „Nu aş vrea să dau calificative situaţiei în realitate, pentru că nu aş vrea ca ceea ce voi spune eu să devină un măr al discordiei”.

Europa Liberă: Înţelegem, dar cel puţin puteţi să ne spuneţi dacă există o soluţie de reglementare...


Serafim Urechean
: „... există soluţii. Trebuie doar ca unii din cei trei negociatori să se mai dezică de orgoliile care au depăşit orice limite. Vreau să zic că am ce vă spune şi am să vă spun, dar nu aş vrea ca, în cadrul negocierilor, cele spuse de mine să afecteze mersul negocierilor.

În aceste relaţii, cu părere de rău, unii din acei trei care au rămas în AIE, să dea Dumnezeu să se constituie AIE 2, prin comportamentul lor timp de un an de zile au depăşit orice limite, pentru că posturile sunt posturi dar comportamentul omenesc trebuie să rămână. Iar noi, ceilalţi trei, i-am tratat cu prea mare răbdare iar cei care astăzi poartă responsabilitate de aceste negocieri prea mult au dorit şi prea mult vreau.

Vreau să spun că monopolul puterii în Republica Moldova este foarte şi foarte periculos pentru viitor. Acesta e mărul discordiei - unul vrea totul, iar ceilalţi doi care au rămas trebuie să danseze aşa cum le dictează el”.
XS
SM
MD
LG