Linkuri accesibilitate

Politica zilei și ciobăneii Mioriței


Un interviu Europa Liberă cu fostul președinte Petru Lucinschi.


Cei trei lideri ai partidelor necomuniste intrate în Parlament vor avea astazi o noua runda de negocieri, care ar putea fi decisiva pentru stabilirea bazelor viitoarei reeditari a AIE. La doua saptamani de la scrutinul parlamentar anticipat, in Republica Moldova au mai avut loc ieri alegeri in regiunile de est si de sud ale tarii. Despre evolutiile politice din tara vom discuta cu invitatul emisiunii, fostul presedinte Petru Lucinschi
.

Europa Liberă: Ieri la Chisinau a avut loc o manifestatie organizata de forul ProEuropa la care au participat peste 1000 de persoane cerind liderilor celor 3 partide din fosta Alianta pentru Integrare Europeana sa faca impreuna o noua coalitie. Ar putea strada sa faca presiuni asupra politicienilor?

Petru Lucinschi
: Indiscutabil, noi avem experienţă deja. Cu mare părere de rău, cele mai cruciale momente din istoria contemporana a Republicii Moldova au fost hotarite intotdeauna nu de catre politicieni, dar de catre cetatenii care au organizat mari manifestatii. Asa a fost cu limba si alfabetul, cu independenţa, cu schimbarea regimului şi suntem iar puşi in faţa unui moment crucial. Fiindcă, ce n-ai spune, discuţiile care au loc acum nu pornesc numai de la un model european, că discutam cu cine dorim, toti suntem in Parlament alesi de popor şi asa mai departe. Asta-i mai mult o meditatie ruptă de realitate.
Fostul președinte Petru Lucinschi


In conditiile Moldovei, o alianţa inseamnă continuarea celor ce s-au facut intr-un an şi jumătate, care este acceptat in mare masura de majoritatea populatiei din Moldova, dar şi de partenerii noştri din Europa şi din organismele internationale.

O alta alianţa, cu PCRM ar insemna intoarcerea inapoi, care deja ne-a adus tot o experienţa „destul de bogata” a celor opt ani de guvernare comunista, cand a fost foarte multă demagogie, declaratii, tot cu stil democratic parcă, dar intr-adevăr a fost o stagnare. Şi pentru economie dar mai ales pentru viaţa spirituală in societate.

Europa Liberă: Înclinaţi să credeţi că raman 50 la 50 şansele de a fi creată fie o coalitie de centru-dreapta, fie una de centru-stanga?


Petru Lucinschi: Eu cred că mai multe şanse sunt totuşi pentru reeditarea unei alianţe de centru-dreapta. N-aş crede eu ca in conditiile care-s create astăzi, PD să ia asupra sa această responsabilitate de a dispărea pe urmă acest partid din viaţa politică a republicii. In acest caz noi avem experienţa proprie.

Europa Liberă: Va referiti la fenomenul trădarii?


Petru Lucinschi: Da, numiti-l cum doriţi, dar eu chiar aseara am mai citit de la Napoleon „In cele din urmă punctul va fi pus de către opinia publică”.

Europa Liberă: Dle Lucinschi, prezenţa şefului administraţiei prezidenţiale de la Kremlin, a domnului Narîşkin la Chisinau, credeţi că i-a asigurat domnului Marian Lupu, liderul PD, un monopol asupra politicii externe a Republicii Moldova?

Petru Lucinschi
: Nu cred. Altceva e ca in conditiile acestui un an şi jumătate, domnul Lupu s-a ghidat intotdeauna in funcţie de poziţia Rusiei, mai aproape. Care, coincidea, in mare măsură, cu poziţia PCRM.

Europa Liberă: In 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, mai toţi politicienii care au ajuns la cârma statului, s-au sfatuit cu Moscova atunci cand trebuiau sa guverneze tara.

Petru Lucinschi: Da, şi s-a creat impresia că Lupu e mai aproape de Rusia. Eu ştiu politica Rusiei destul de bine. Momentul ăsta emoţionant, că uite ăst politician a facut declaraţii mai bune, una alta, intotdeauna i-a dus de vorbă faptul ăsta. Eu n-aş crede ca toata experienţa de viaţa a lui Lupu şi toată activitatea lui ar insemna totalmente că are poziţie similară cu poziţia Rusiei. Se incepe deseori de la nişte mărunţuşuri: stoparea exportului vinului, şi pe urmă trebuie să aperi interesele ţării tale şi apar contradicţii.

Europa Liberă: Jurnaliştii au suprins sambata un moment mai putin transparent, să zic aşa, negocierilor pentru preluarea puterii – intrevederea dintre PL şi PD. Credeţi că domnii Ghimpu şi Lupu ar incerca sa-l stringa cu uşa pe domnul Filat, asa cum se spune in presă?

Petru Lucinschi
: Aici revenim cu dvs. la realitatea tristă moldovenească. In primul rand, plaiul mioritic şi cei 3 ciobanei care s-au adunat pe altul să-l omoare. Da, este momentul acesta, fiindcă invidia ramane, asta e mama tuturor contradicţiilor aici la noi. Filat s-a isprăvit bine, fiind premier. Toti partenerii, cum il numeau, „kamikaze”, ţin minte foarte bine perioada aceea de impartire a functiilor. Discutam cu acelasi Filat, Diacov. Nimeni nu voia sa se ducă la prim-ministru. Cand s-a dovedit ca Filat s-a descurcat bine, a devenit gustoasa această bucată de paine.

Europa Liberă: Ce se poate intampla dacă liderul PLDM, domnul Filat, oferă unuia din partenerii de dialog funcţia de premier şi el pretinde la fotoliul prezidenţial, cu riscul să nu acumuleze numarul suficient de voturi.

Petru Lucinschi: Care e problema? Eu nu stiu cine şi cum o să acumuleze, dar ei daca fac alianţa, există mecanisme interne care asigura pe urmă această înţelegere, prin vot secret. Se controlează unul pe altul, ştim noi istoria asta. Alta problemă, de fiecare data spuneam: propuneti o alta candidatură. Filat s-a dovedit a fi un manager foarte bun. Va spun sincer, eu am declarat-o public. Din experienţa mea, eu nu pot sa spun acum ce greşeli a comis el. Marunţuşuri din astea.

Dar in principiu guvernul pe care il conduce s-a ispravit foarte bine. Acum a devenit atractiva aceasta postura de premier. Altceva e ca Filat are chestiile acestea autoritare, ar trebui sa recunoaştem. Ei impreuna, toti trei lideri, n-au experienţa de lucru in comun. Toti trei au lucrat ca in sistemul lui Voronin. A spus preşedintele şi gata, toti execută. Aici se aduna mai multe momente. Cred ca cel mai important moment, este cel ce tine de cursul de dezvoltare a Republicii Moldova, va fi preponderent această poziţie in cadrul negocierilor tripartide.

Europa Liberă: Putem spune ca experimentul democratiei parlamentare a eşuat in Republica Moldova?


Petru Lucinschi: Nu putem sa spunem pana la sfarsit. Pur si simplu nu au experienţa şi n-au avut dorinţa. De la inceput au pornit parca cum se cade, dar pe urma n-au avut un principiu normal de functionare a acestui mecanism.

Europa Liberă: Eventual, daca PD ar incerca o alianţa cu PCRM, admiteţi o divizare a formatiunii domnului Lupu?


Petru Lucinschi: Greu de spus, dar mai degraba s-ar admite o alianţa de centru-dreapta, atunci la comunisti e posibil o scindare, findcă sunt oameni care au acolo experienta practică. Şi pe urmă, patru ani de zile sa te afli in opoziţie e cam greu. Aici poate să nu fie o unitate, la PCRM.

Europa Liberă: Daca negocierile bat pasul pe loc, anticipatele vor bate la uşă?

Petru Lucinschi
: Anticipatele n-au nimic in comun cu aceasta. Ancipatele tin de alegerea sau mai degraba nealegerea preşedintelui. Ei pot acum sa se inteleaga foarte bine, dar pe urmă sa nu reuşească să aleagă preşedintele, şi atunci vin peste un an de zile anticipatele, care tot nu-s atat de straşnice pentru Republica Moldova. Le facem in fiecare an. Sunt foarte multe ţări care au alegeri o dată in an. In Elvetia e de 2 ori pe an. Ati vazut ca in Gagauzia au votat cu 2 saptamani in urmă şi acum au venit la alegeri 51 %. Problema consta in aceea ca e o putere instabilă. Si atunci toate problemele vin de la cap. La noi se mentine pericolul ca vor fi anticipate.

Europa Liberă: Ce credeti despre rezultatele preliminare ale scrutinului din Gagauzia, unde in turul 2 se vor confrunta Mihail Formuzal şi Nicolae Dudoglo.

Petru Lucinschi: Exact ce era de aştetpat. Nu ştiu cum va fi mai departe. Pentru Vlah au votat 30 %, cam mult. Electoratul ăsta comunist poate să se ducă la Dudoglo, dar poate o parte sa-l sustina pe Formuzal. E cam imprevizibilă chestia asta. Iată aici e 50 la 50.

Europa Liberă: Ieri am fost la sudul Moldovei, spre surprinderea mea, chiar daca localnicii din Gagauzia sugerau ca au votat pentru un viitor mai bun, pentru mai multe locuri de muncă, pentru pensii mai mari, alegatorii din Gagauzia lasau sa se inteleaga ca in cazul unei bunastari materiale, nu-si doresc nici in ruptul capului sa insusească limba romana. Şi asta ar fi o mare problemă. De ce această problemă planează de atit de mult timp?

Petru Lucinschi
: Două momente. Acolo, la sud odata la 10 ani era problemă cu gagauzii, eu tin minte lucrurile acestea. Cand ei au dobandit această autonomie, s-a inceput o izolare, s-au cam indepartat de Chisinau. Nici centrul n-a avut grija de ei, nici ei nu si-au dorit o apropiere de centru. De aceea nu-i substanţă. Ca sa inveti limba romana, trebuie sa ai interes. Majoritatea dintre ei cand pleaca in strainatatea – pleaca in Rusia sau in Turcia, acolo limba e cam apropiată. Şi iată ce s-a intamplat.

E nevoie de un program, dar nu un program scris, de o intelegere de integrare a Gagauziei in spaţiul comun al Republicii Moldova. Ei trebuie sa fie atrasi mai activ in viaţa social-politică şi culturală, mai ales. Cam toti au uitat, la toate uniunile de creaţie, nu prea aud. Cei care trăiesc aici la Chisinau se mai implică, ceilalti nu. Iata care e problema. Problema e izolarea Gagauziei de la viaţa Republicii Moldova.

Europa Liberă: Şi foarte scurt despre scrutinul pentru Sovietul Suprem al separatistilor transnistreni. Cu scopul legitimării acestor alegeri au fost acolo si reprezentanti ai separatistilor din Georgia, dar si nationalişti din Ucraina, Rusia. Au fost vazuti si membri ai partidului premierului rus Putin, ce ar insemna asta?

Petru Lucinschi
: Ar insemna ceea ce insemna şi inainte. Aici e o traditie ce tine de o boala incurabilă. De exemplu, in Moscova sunt foarte multi oameni care consideră Transnistria că ăsta-i pământ rusesc. Eu m-am intalnit cu acelasi corespondent de la Moskovskii Komsomolet, cu care s-a intalnit Voronin facand declaratiile acestea trasnite. Vreau sa va spun ca eu am ramas pur si simplu şocat.

Un ziar care se considera democratic, o corespondentă din secolul al 17-lea. Ea zice: e pamant rusesc, ăsta e imperiu. Din inerţie, celelalte lucruri sunt clare. Nişte interese, dogmatisme, tîmpenii care s-au inradacinat atit de mult. Şi iată ca vin solii Moscovei, asistă, cer şi continuă şi mai departe aceeasi politică de separare a acestui pământ.
XS
SM
MD
LG