Linkuri accesibilitate

13.12 - București: Nominalizări pentru guvernul Năstase


Sediul FMI
Sediul FMI

Romania are nevoie stringentă de un nou acord cu FMI fiindcă aceasta este singura cale prin care Bucureştiul poate avea acces la finanţări externe în conditii avantajoase.


13 decembrie 2000

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Nominalizări pentru guvernul Năstase.


Primul ministru desemnat, Adrian Năstase n-a stat prea mult pe gînduri comentînd recomandările din raportul FMI în spiritul recentelor declaratii facute de Ion Iliescu care spunea că Romania va negocia „demn” cu institutiile financiare internationale. De altfel, domnul Năstase pare să se grăbească repede, lista secretarilor de stat fiind completată în proporţie de circa 50%.

Publicarea raportului FMI pentru Romania şi a recomandărilor adresate autorităţilor romane l-au determinat pe Adrian Năstase, desemnat de PDSR să formeze noul guvern să precizeze încă o dată că executivul pe care il conduce va porni de la ideea constituirii unui program de guvernare romanesc.

Rezultă implicit că liderul PDSR nu este interesat să respecte conditiile impuse de aceasta instituţie, desi Romania are nevoie stringentă de un nou acord cu Fondul fiindcă aceasta este singura cale prin care Bucureştiul poate avea acces la finanţări externe în conditii avantajoase. Aşa cum se ştie celelalte instituţii financiare internaţionale care creditează Romania, fie că este vorba de Banca Mondială sau de UE, nu dau undă verde programelor pentru Romania pînă în momentul în care FMI nu eliberează tranşa restantă sau pînă în momentul în care începe o noua finanţare.

Banii de la FMI sunt vitali atît ca sursa de finanţare cît şi pentru recăpătarea încrederii comunităţii externe de afaceri. (...)

Potrivit viitorului secretar general al guvernului, Serban Mihăilescu, propunerile de secretar de stat la externe sunt Cristian Niculescu şi Mihnea Motoc, pentru probleme multilaterale, la justitie, Dan Trifoi, actualmente director în acest minister, la ministerul integrării, Aurel Ciobanu Dordea, actualul negociator şef cu EU, Andrei Popescu de la Consiliul Legislativ şi Pleşa Gheorghe , secretar general al PDSR.

La Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va fi secretar de stat Ion Giurescu, la tineret si sport Nicolea Mărăşescu şi Maria Ruse de la PDSR, iar la MAPN este nominalizat, fostul lider PD, Adrian Vilău, ca secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul.
XS
SM
MD
LG