Linkuri accesibilitate

11.12 - București: Ion Iliescu - este interesul nostru de a intra în UE și NATO


Ion Iliescu împreună cu Adrian Năstase și Mircea Geoană la Bruxelles (2003)
Ion Iliescu împreună cu Adrian Năstase și Mircea Geoană la Bruxelles (2003)

Un interviu cu președintele ales Ion Iliescu.


11 decembrie 2000


Actualitatea.
(Moderator : Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Ion Iliescu: este interesul nostru de a intra în UE și NATO.

Duminică, spre miezul nopţii, Ion Iliescu a acordat un interviu postului nostru de radio. Răspunzînd mai multor întrebări adresate de Sabina Fati, Ion Iliescu pune între altele cătev accente particulare în ceea ce priveste orizontul imediat al raportului cu FMI şi Banca Mondiala.

Sabina Fati: domnule preşedinte, care sunt primele trei probleme pe care le veti rezolva din momentul în care vă veţi instala la Cotroceni?

Ion Iliescu
: Nu prima chestiune care se va pune este formare guvernului. Si pregătirea ţării pentru anul 200: bugetul, măsurile, primul pachet de măsuri care să fie adoptate legislative şi executive, ca şi pregatirea negocierilor cu organismele financiare internationale. În februarie se epuizează, încetează actualul stand by, trebuiesc negociate noile condiţii pentru memorandum, pentru stand-by şi este graficul, deasemeni de negocieri cu Uniunea Europeană. Asta implică atît executivul cît şi preşedinţia.

Europa Liberă: Aţi spus de mai multe ori că partidul Dvs doreşte o integrare „demna” în Uniunea europeană şi în NATO. Aţi spus, de asemenea, de mai multe ori şi Dvs şi premierul desemnat că pentru negocierile cu FMI şi Banca Mondială veţi înţelege să sugeraţi cîteva conditii. Credeţi că Romania este în situaţia să pună anumite condiţii ? De ce credeţi asta ?

Ion Iliescu: Nu-i vorba de a pune conditii! sau de a sugera conditii... Noi suntem parteneri, suntem membri... ai acestor organisme. Suntem membrii cotizanţi şi la FMI şi la Banca Mondială. Nu există o relaţie de subordonare a cuiva fată de celălalt partener. În acelaşi timp aceste două organisme funcţionează cu logica unor instituţii bancare, care oferă nişte credite, orice bancă, cînd oferă credite cuiva, are nişte criterii şi nişte condiţii ca să aibă garanţia că poate recupera creditul pe care l-a oferit. Este o relaţie de partenariat, de discuţie, de negocieri. Nimeni nu merge cu capul plecat în astfel de negocieri.

Europa Liberă: În legătură cu Uniunea Europeană şi NATO ...?


Ion Iliescu: Acelaşi lucru. Deci, este interesul pe de-o parte al acestor structuri, de lărgire, în plan european şi este interesul nostru de a intra in aceste structuri, spre NATO pentru asigurarea securităţii egale a noastre cu toate ţările din zonă, spre Uniunea Europeana, care înseamnă şi performanţă, înseamnă criterii de performanţă, mai ales economică, pentru a intra în clubul ţărilor cu un anumit standard de viaţă, de civilizatie, iar acum la început de secol, promovarea noii economii, bazată pe noile tehnologii de informaţii şi ale cunoaşterii, impune un efort comun al nostru şi al partererilor din UE.

Europa Liberă: În ce fel veţi colabora cu Partidul Romania Mare ?


Ion Iliescu: Nu, problema se va pune mai ales pe planul cooperări parlamentare. Sigur că va fi o perioadă foarte complicată, dificilă. Sunt multe incompatibilităţi cu acest partid, aşa cum s-a văzut din toată aceasta campanie electorală şi din pozitiile domnului Vadim. Pentru că este partidul unei persoane. Care dă tonul şi face muzica în acest partid. Deci nu va fi o relaţie foarte comună, dar dacă vrea să existe ca partid trebuie să aibă o prezenţă civilizată în cadrul parlamentului. Asta este cadrul în care dialogul politic se poate promova. (...)
XS
SM
MD
LG