Linkuri accesibilitate

Principiul echității, nu al proporţionalităţii


Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

Corneliu Ciurea (IDIS Viitorul) crede că PLDM ar greși dacă ar pretinde divizarea proporţională a portofoliilor.

Cele patru partide parlamentare si-au luat astazi o pauza inaintea unei noi zile de negocieri. Democraţii care continuă să jongleze între doi poli de putere, au anunţat că se întîlnesc mâine dimineaţă din nou cu partidul comuniştilor, iar seara - cu liberalii şi liberal-democraţii.

Cum negocierile sunt ţinute departe de ochii publicului, corespondenta Europei Libere Liliana Barbăroşie a căutat să afle ce se poate deduce din puţinele declaraţii legate de subiectul negocierilor, înregistrând şi opiniile unui expert de la Chişinău.

Între două runde de negocieri, cea de ieri, prima în format trilateral, şi cea de mâine, premierul Vlad Filat a lăsat de înţeles într-o discuţie cu jurnaliştii că unii dintre aliaţii săi ar vrea prea mult în schimbul participării la refacerea AIE.

Vlad Filat: ”Cetățenii ne-au delegat în Parlament pentru a rezolva problemele pe care ni le-am asumat, dar nu pentru a satisface dorințele pe alocuri, foarte exagerate, ale unora sau altora”.

Astă după ce ieri seara Mihai Ghimpu spusese la postul public de televiziune că liberalii sunt gata să accepte compromisuri importante în numele alianţei proeuropene.

L-am întrebat pe democratul Dumitru Diacov dacă nu cumva partidul său ar fi cel căruia premierul îi reproşează pretenţii exagerate.

Dumitru Diacov: “Concesiile unilaterale nu sunt o soluţie. Trebuie să găsim un echilibru, dar nu noi suntem principalul obiect de discuţie. Şi celelalte partide au condiţii unul faţă de altul. Nu cred că PLDM-ul este cel mai dispus să facă concesii. Este necesar ca acest partid să demonstreze în practică că este gata să facă concesii.”

Dar cine şi ce concesii ar putea pretinde în cadrul acestor negocieri, l-am întrebat pe analistul politic de la Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Corneliu Ciurea: “PD-ul cu siguranţă ar dori, printre altele, funcţia de speaker şi cea de preşedinte, în doi timpi. Asta o ştim sau cel puţin o putem intui. Celelalte nu avem cum le şti, pentru că negocierile se ţin pe întuneric, dar democraţii ar putea fi interesaţi de anumite ministere pe care nu le-au controlat până acum. În primul rând cred că şi-ar dori să-şi menţină ministerul economiei şi pe cel al protecţiei sociale. Şi ministerul de externe ar fi de interes pentru PD, pentru că este un minister important, îţi aduce un plus de imagine. Trebuie să recunoaştem că PD, deşi are diplomaţi de talie, nu a fost vizibil pe plan extern.”

Analistul crede că premierul Filat va căuta să nu cedeze democraţilor funcţia de ministru de externe, mai ales după succesele incontestabile înregistrate de actualul ministru de externe desemnat de liberal-democraţi. Dar balanţa ar putea fi înclinată de liberali, care, aşa cum se ştie, au motive să fie supăraţi pe şeful diplomaţiei moldoveneşti după ce Mihai Ghimpu a afirmat că premierul a semnat în locul său tratatul de frontieră cu Bucureştiul.

Un alt portofoliu care ar putea constitui subiect de dispută ar fi cel de ministru de finanţe, mai crede Corneliu Ciurea: “Întrucât el a oferit pârghii importante de control PLDM care au fost utilizate cu maximă eficienţă de acest partid. Cred că liberal-democraţii vor insista să-şi păstreze şi acest minister.”

În urma acestor alegeri, liberal-democraţii au obţinut practic scoruri duble în raport cu aliaţii săi din AIE, dar ar fi o greşeală, crede Corneliu Ciurea, dacă ar pretinde la o divizare proporţională a portofoliilor în funcţie de rezultatele electorale.

Corneliu Ciurea: “PLDM-ul, matematic vorbind, în mod justificat ar putea pretinde la mai multe funcţii în ministere, dar sunt sigur că asemenea cerinţă se va confrunta cu o rezistenţă masivă din partea celorlalte partide şi aici aş remarca situaţia destul de dificilă în care se află premierul. Deci, cred că nu va fi constituită alianţa pe baza unui principiu al proporţionalităţii, ci mai degrabă pe baza unui principiu al echităţii, aşa cum se distribuie astăzi mandatele în Parlament, oarecum în detrimentul PCRM-ului, tot aşa va fi şi aici, doar că în detrimentul PLDM-ului.”

În ce-i priveşte pe liberali, analistul crede că este de remarcat spiritul de sacrificiu al acestui partid care a lăsat de înţeles că ar putea face un pas înapoi ca Marian Lupu să fie ales şef de stat după ocuparea funcţiei de speaker. Impresia împărtăşită de Corneliu Ciurea este însă că la un moment dat, liberalii vor avea nevoie de ceva în schimb, în caz contrar riscând să piardă loialitatea electoratului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG