Linkuri accesibilitate

Oslo: circa 20 de țări vor boicota ceremonia decernării premiului Nobel pentru pace


Preşedintele Comitetului Premiului Nobel, Thorbjoern Jagland a declarat astazi că acordarea premiului Nobel pentru pace dizidentului chinez Liu Xiabao a fost determinată de valoarea respectarii drepturilor universale ale omului şi că nu a fost o tentativa de a impune valorile occidentale Chinei.

”Drepturile omului, aşa cum apar ele în declaraţia Universală a Drepturilor Omului, nu reprezintă valori occidentale sau standarde occidentale. Ele sunt standarde universale, aplicate în toate ţările lunii ce fac parte din Organiţaia Naţiunilor Unite. Asa că noi nu am promovat anumite valori cccidentale”.

Preşedintele Comitetului Premiului Nobel a anunţat şi ca Ucraina va fi prezenta la ceremonia de miine. In jur de 20 de ţări au anunţat ca nu vor lua parte la ceremonia acordării premiului Nobel. Acestre ţări sunt Algeria, Afganistan, China, Columbia, Cuba Egipt, Irak, Iran, Kazahstan, Maroc, Pakistan, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Sri Lanka, Sudan, Tunisia, Venezuela şi Vietnam.

Laureatul de anul acesta Liu Xiaobo este in inchisoare, fiind condamnat de autorităţile comuniste de la Beijing la 11 ani de inchisoare.

În replică la ceremonia de la Oslo, China a acordat astazi premiul ei pentru drepturile omului, un premiu intitulat Confucius, fostului vicepreşedinte taiwanez Lien Chan. Domnul Lien a anunţat ca nu intenţionează să îşi ia premiul de la autorităţile de la Beijing.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG