Linkuri accesibilitate

Reducerea indemnizațiilor pentru concediile de maternitate de 2 ani


Guvernul Boc speră să economisească în 2012 peste 125 de milioane de euro.

25 de milioane de euro va economisi anul viitor guvernul Romaniei prin reducerea indemnizatiilor pe care le primeau femeile vreme de doi ani dupa nastere. Legea le oferea pina acum mamelor posibilitatea de a sta in primii doi ani acasa linga copii cu un venit lunar de 85 la suta din media veniturilor cumulate in ultimele 12 luni inaine de nastere, dar nu mai putin de 600 de lei, adica in jur de 150 de euro.

Aceasta lege adoptata in 2008, perioada de crestere economica a Romaniei le avantaja mai ales pe femeile care castigau foarte bine si care erau incurajate sa stea mai degraba acasa si sa se ocupe de copil, decit sa se intoarca la munca. Totusi doar 20 la suta dintre femeile care au nascut in ultimii doi ani, aveau venituri peste 250 de euro si puteau profita de generozitatea statului. Filozofia acestei legi era aceea de a incuraja familiile bine situate sa faca mai multi copii in conditiile in care statisticile demografice din Romania arata o scadere progresiva a natalitatii.

Pe fondul crizei economice guvernul a hotarit acum sa restringa indemnizatiile, argumentind ca prefera sa incurajeze reintoarcerea femeilor la munca. Executivul roman le ofera astfel doua variante proaspetelor mame: fie stau acasa un an si primesc maximum 800 de euro pe luna, adica 75 la suta din media veniturilor din ultimul an, fie prefera sa stea doi ani, dar in acest caz nu vor primi mai mult de 300 de euro lunar, calculati tot in functie de contributia lor din ultimul an inainte de nastere. Femeile care se intorc la serviciu inainte de 12 luni, vor primi in schimb un bonus de aproximativ 125 de euro lunar pina se implines cei doi ani pe care ii puteau peterece alaturi de copii.

Presedintele Romaniei a incercat sa explice eficienta acestei noi legi pentru toate partile, criticind in acelasi timp manifestatia de nemultumire a femeilor care au strigat in fata
guvernului “Luati banii de la spagari, nu de la copii sugari!". Enervat de amploarea pe care au dat-o televiziunile de stiri acestui subiect seful statului roman a constatat peiorativ ca “toata tara a devenit o tara de mamicute si de bebelusi”.

In schimb ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea a promis ca anul viitor institutia pe care o conduce va construi 400 de crese, iar statul va sustine in acest fel reintoarcerea femeilor mai devreme de doi ani in cimpul muncii. Oricum guvernul roman a calculat ca in 2012 statul va economisi prin reducerea indemnizatiilor peste 125 de milioane de euro.
XS
SM
MD
LG