Linkuri accesibilitate

Moldova se descurcă foarte bine în parcursul său european


Carl Bildt și Radoslaw Sikorski
Carl Bildt și Radoslaw Sikorski

Miniştrii Bildt și Sikorski declară la Chișinău că propulsarea Moldovei spre UE depinde de voința celor 4 negociatori post-electorali.










La invitaţia ministrului de externe Iurie Leancă, la Chisinău se află miniştrii de externe din Polonia şi Suedia, cele două ţări care au lansat Parteneriatul Estic. De data aceasta însă, cei doi miniştrii sunt mai interesaţi de viitorul politic al Republicii Moldova, de evoluţia negocierilor vizând formarea unei coaliţii. Şi s-au întîlnit cu reprezentanţii partidelor parlamentare.


Miniştrii de externe ai Poloniei şi Suediei Carl Bildt și Radosław Sikorski au venit la Chişinău pentru un schimb de opinii despre Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic care urmează să aibă loc la 13 decembrie la Bruxelles. La această reuniune urmează să se discute despre perspectivele Parteneriatului, program de colaborare cu Uniunea Europeană în care este cooptată şi Republica Moldova .

Cu ocazia unui briefing ministrul polonez Sikorski a declarat că “Moldova se descurcă foarte bine în parcursul său european şi dacă va continua acest vector va beneficia din plin de integrare economică şi eventual de un regim fără vize pentru cetăţenii săi”.

Eforturile de integrare europeană sînt apreciate de UE, a adăugat Bildt, ministrul suedez de externe, subliniind că ”acestea s-au accelerat mai cu seamă în ultimul an”, lucru pe care îl crede benefic şi pentru Moldova, dar şi pentru UE.

Miniştrii polonez şi suedez au mai spus că UE şi-ar dori să vadă cît mai curînd o guvernare care să continue cursul european al Moldovei, dar au subliniat că “formarea coaliţiei de guvernămînt este o chestiune exclusivă ce ţine de responsabilitatea autorităţilor RM”.

Bildt şi Sikorski au confirmat că s-au întîlnit cu liderii tuturor formaţiunilor politice care au acces în Parlament după alegerile din 28 noiembrie cu care au discutat perspectivele de viitor ale Moldovei.

“Am venit aici să ascultăm care sînt viziunile lor şi să vedem ce cred ei despre derularea acestui proces mai departe. Pentru noi a fost interesant să ascultăm diferite voci şi diferite opinii”, a spus Carl Bildt.

Bildt și Sikorski au amintit că Moldova ar putea să profite de ceea ce ei au numit o ocazie favorabilă pe care o are acum, cînd UE vrea s-o ajute.

”Depinde de liderii celor 4 partide care au acces în Parlament dacă vor fi în stare să-şi gestioneze aşteptările şi să formeze o echipă care să propulseze Moldova mai departe”, a subliniat ministrul polonez de externe Sikorski.

Cei doi miniştri au reiterat spre sfîrşitul briefingului că UE rămîne în continuare un susţinător al RM în efortul său de integrare europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG