Linkuri accesibilitate

Chinurile facerii guvernului de la Chișinău


Analiză a stării presei moldovene (Foreign Policy Romania).


Guvernul de la Chisinau, in chinurile facerii
– se intituleaza analiza lui Vlad Odobescu, din Evenimentul zilei. Dificultatea clarificarii ar veni din ascensiunea rapida a Partidului Liberal-Democrat, condus de Vlad Filat. PLD a obtinut 12 mandate in plus in parlament, ceea ce-i permite sa propuna varianta care-l avantajeaza cel mai mult, si anume desemnarea primului ministru, functia care s-a dovedit cea mai buna locomotiva electorala. Prin comparatie, se explica in articolul din Evenimentul zilei, interimatul de sef al statului asigurat de liderul liberalilor Mihai Ghimpu, nu i-a adus acestuia decat ponoase.

Nici alegerea pe care ar trebui sa o faca democratii nu e usoara. Dupa dezvaluirile Wikileaks despre suma fabuloasa pe care i-ar fi oferit-o Vladimir Voronin ca sa treaca de partea comunistilor, Marian Lupu nu prea mai are cum sa bata palma cu fostul presedinte. Mai ales ca nici coalitia PD-PCRM n-ar avea suficiente voturi ca sa impuna presedintele. Democratii, se mai spune in cotidianul de la Bucuresti, incearca sa obtina un rol mult mai mare in executiv, peste nivelul procentelor obtinute in alegeri. Ar fi vorba despre introducerea deciziilor prin consens, exact ca in parlament, pentru alegerea sefului statului.

Publicatia Foreign Policy Romania, din grupul Adevarul, publica un interviu cu jurnalista Stela Popa, cu valoare de analiza asupra contextului presei din Republica Moldova. Consideratiile sunt prilejuite de lansarea unei editii moldovenesti a cotidianului Adevarul. Rezumatul pe care Foreign Policy il face opiniilor Stelei Popa sustine ca presa moldoveneasca este aproape libera, ca noile distorsiuni din acest domeniu vin dinspre economic; de asemenea, se afirma ca vechea presa de opozitie critica inclusiv puterea pro-europenista, in timp ce publicul se asteapta ca presa venita din Romania sa fie deja europeana. In sfarsit, se face observatia ca fenomenul de tabloidizare e mult mai putin evident dincolo de Prut, explicatia fiind mentalitatea mai degraba rurala a consumatorilor de presa de acolo.

Un comentariu din Romania libera, semnat de Cristian Ghinea, se refera la problemele coruptiei, in raport cu partidele politice si mai ales cu Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare in Romania. Ghinea arata ca PDL a incercat sa fie un partid anticoruptie si a esuat. Alte partide, precum social-democratii sau liberalii, nici macar nu si-au pus problema.
XS
SM
MD
LG