Linkuri accesibilitate

Primă rundă de convorbiri PLD, PD, PL pentru reeditarea AIE


Vald Filat și Alexandru Tănase
Vald Filat și Alexandru Tănase

Marian Lupu vorbește la optativ despre un punct de plecare; Vlad Filat califică convorbirile drept constructive; Mihai Ghimpu constată un semn bun.










Liderii Partidului Liberal-Democrat, Partidului Democrat si Partidului Liberal s-au întâlnit astăzi pentru prima dată în format trilateral după alegerile din 28 noiembrie. Cele trei partide caută să se pună de accord asupra refacerii alianţei în care au guvernat după ultimele alegeri Republica Moldova, dar negocierile se anunţă a fi dificile după ce democraţii s-au lansat în negocieri şi cu Partidul comuniştilor, pentru crearea unei alianţe de centru-stânga.


Liberalii şi democraţii le reproşează liberal-democraţilor că ar fi utilizat în propriile interese electorale poziţia bună ocupată în coaliţia de până acum şi de aceea au primit fără mare entuziasm oferta de guvernare a acestora care reprezintă practic o reeditare a alianţei precedente.

Astăzi, însă, după ce au discutat în format trilateral la Palatul Republicii, liderii celor trei partide au afirmat că acceptă oferta liberal-democratilor ca punct de plecare în negocieri şi că refacerea alianţei este un lucru posibil.

Marian Lupu
“Ar fi într-adevăr un punct de plecare în anumite circumstanţe, să vedem cum se vor dezvolta aceste circumstanţe. Dar să nu uităm despre o frază biblică că diavolul se ascunde în detalii. Deci e nevoie să discutăm detaliile,” a spus Marian Lupu.

Liderul democraţilor a căutat să dezmintă din nou că ar fi ajuns deja la o înţelegere cu Partidul Comuniştilor, dar a spus că va nu va renunţa deocamdată la negocieri cu nici una din părţi.

Marian Lupu: „Noi nu comentăm speculaţiile. Nici într-o direcţie, nici în alta nu am semnat nimic. Am spus-o deschis şi tranşant că vom negocia cu toate partidele. Rămânem pe aceeaşi poziţie.”

La rândul său, Vlad Filat a descris convorbirile trilaterale drept „constructive” şi a spus că are încredere în partenerii săi şi în şansa să ajungă cu ei la o înţelegere.

Vlad Filat: “Noi am avut o discuţie bună astăzi, o discuţie constructivă, având obiective comune. Obiectivul nostru este să asigurăm o guvernare pentru patru ani de zile. Privim lucrurile pozitiv şi cu încredere că vom ajunge la soluţii.”

Mihai Ghimpu
Iată declaraţia liderului liberal Mihai Ghimpu: “Faptul că ne-am aşezat astăzi la o discuţie trilaterală e un semn bun. Am discutat cum vedem o guvernare durabilă, realizând obictivul principal – integrarea europeană. Repet că sunt şanse să construim un stat democratic în care cetăţeanul să se simtă în siguranţă.”




PLDM-ul are al doilea ca mărime grup parlamentalr în noul legislativ şi propune o reeditare a Alianţei pentru Integrare Europeană în care Vlad Filat să fie premier, Mihai Ghimpu speaker și Marian Lupu președinte. Dar Lupu a lasat sa se inteleaga ca, aşa cum această alianţă nu are voturi suficiente pentru alegerea şefului statului, pana a ajunge in fotoliul prezidential si-ar dori functia de presedinte al parlamentului. Întrebat dacă ar fi dispus să cedeze această funcţie lui Marian Lupu până la depăşirea crizei politice, Mihai Ghimpu a spus: “Vom examina şi această variantă.”

Convorbirile celor trei partide vor continua în după amiaza zilei de vineri.
XS
SM
MD
LG