Linkuri accesibilitate

PD jonglează între doi poli de putere


Octavian Țîcu: „este grav în condiţiile în care avem o instabilitate politică, o criză politico-instituţională şi acest lucru ar fi de natură să reabiliteze politic PCRM-ul”


Negocierile partidelor intrate în Parlament pentru modul în care se vor însoţi la guvernare devin tot mai spectaculoase, cu Feţi-Frumoşi, Statu-Palmă-Barbă-Cot, Păsări-Lăţi-Lungilă, Flămânzilă şi aşa mai departe... Despre spectacolul acesta vom discuta astăzi dimineaţă cu dl. Octavian Ţicu, doctor în istorie şi comentator politic.

Europa Liberă: Preludiul, domnule Ţîcu, viitoarei guvernări - că o fi de stînga, că o fi de dreapta - pare să lase deja pentru mulţi un sentiment destul de amar. Haideţi să precizăm din capul locului: din punctul dv. De vedere, pe cine favorizează acest spectacol al negocierilor, supărărilor, discuţiilor imposibile etc? Că la un moment dat nici nu mai înţelegi ce se întâmplă...

Octavian Ţîcu: Eu vreau să nuanţez un lucru care ar părea ciudat la prima vedere, însă noi asistăm la o premieră în viaţa politică a Republicii Moldova. Este pentru prima oară când un partid politic jonglează după alegerile din 28 noiembrie, jonglează între doi poli de putere şi foloseşte această ipostază pentru a obţine maximum de beneficii pentru sine...
Octavian Țîcu


Europa Liberă: Iertaţi-mă, dle Ţîcu, că vă întrerup, dar despre ce gen de benaficii ar fi vorba totuşi?


Octavian Ţîcu: Este vorba de obţinerea a ceea ce Partidul Democrat nu a avut în alianţa precedentă – nişte poziţii concrete, serioase, sigure şi garantate în influenţarea politicilor din Republica Moldova. Eu voiam să spun că, de fapt, acest lucru nu ar fi atât de grav în condiţiile unei democraţii funcţionale, în care acest lucru este obişnuit. Dar este grav în condiţiile în care avem o instabilitate politică, avem o criză politico-instituţională şi acest lucru ar fi de natură să reabiliteze politic PCRM-ul care până acum a fost izolat după ce societatea a arătat un protest şi o aversiune faţă de guvernarea comunistă. Chiar aceste alegeri au arătat că 60% dintre alegători nu au votat Partidul Comunist.

În acelaşi timp aş vrea să spun că aceste agitaţii din interior au, pe de o parte, o agendă internă, o miză internă, dar au, pe de altă parte, una externă, geopolitică. Şi dacă ar fi să le luăm pe rînd, atunci agenda externă este aceea că activizarea UE în Moldova şi politicile Alianţei pentru Integrare Europeană au arătat o îndepărtare a Moscovei de pe scena politică din Republica Moldova şi aceste vizite neaşteptate, pentru că forma de alianţă PCRM-PD este una inspirată de Moscova, este o dorinţă de schimbare a arhitecturii politice în condiţiile în care AIE, prin politicile sale şi suportul UE s-a dovedit a fi un pericol pentru Rusia, dar mai ales PLDM prin dinamica sa, şi în acest context Moscova doreşte o schimbare a arhitecturii politice şi realizarea unei alianţe favorabilă sie. Din ce considerent?

Din considerentul că în condiţiile presiunilor care există asupra Rusiei, pentru că asistăm la multiple negocieri dintre UE şi Rusia; Rusia doreşte să obţină un control asupra R. Moldova prin această alianţă de centru-stânga, care să transnistrizeze într-o oarecare măsură chiar Moldova prin realizarea unei integrităţi şi să evite folosirea Moldovei ca instrument de presiune în viitoarele negocieri.

Europa Liberă: Dle Ţîcu, o fi dorind Rusia ce o fi dorind, dar oare PD-ul sau liderii acestui partid nu sunt suficient de conştienţi de consecinţele unui astfel de gest, conştienţi că o alianţă de centru-stânga în contextul concret al R. Moldova nu este agreată de UE şi s-ar putea întîmpla, haideţi să spunem aşa, o îndepărtare de R. Moldova, o răcire a relaţiilor, o stingere a pasiunii UE faţă de R. Moldova?

Octavian Ţîcu: Asta este o a doua întrebare pe care aş fi vrut să o abordez. Deci este vorba despre o miză internă despre care spuneam. Şi această miză vorbeşte anume despre acest joc politic care, spuneam, este de menire pentru am oferi un spaţiu de manevră cât mai extins OPD în relaţie cu aceşţti doi poli de putere.

Avem un pol de putere la dreapta, cu tentă evidentă pro-europeană, cu un suport deschis din partea UE, vedem şi această precipitare a vizitelor înalţilor funcţionari europeni. Şi, pe de altă parte, PCRM şi suportul Moscovei. Din acest punct de vedere, eu mă gândesc că acest joc al PDM este foarte riscant. Are o justificare , din punctul lor de vedere, prin poziţiile nesigure pe care le-a avut în alianţa precedentă. Adică atât PLDM, cât şi PL au avut funcţii şi ipostaze care au permis articularea unor politici reieşind din vectorul lor programatic şi acest lucru a contat foarte mult în influenţarea electoratului.

Acuma, din acest punct de vedere, cred eu, PD-ul, aflându-se în această ipostază destul de favorabilă după alegeri, pe acest spaţiu de manevră între aceşti doi poli de putere, doreşte, aşa cum cred eu, obţinerea a câtor mai multe concesii, mai ales din partea PLDM-ului, pentru că el este principalul partid din cadrul Alianţei prin dinamica pe care a avut-o după alegeri, şi obţinerea unor concesii în sensul în primul rând al posibilităţilor de a avea garantat şi sigur anumite funcţii; şi pentru că aceasta, în ultimă instanţă, contează extrem de mult, chiar dacă în mesajul pe care l-a prezentat în ultimul timp doreşte să arate cu totul alte priorităţi pentru interesele ţarii.

Europa Liberă: Dle Ţîcu, dar nu credeţi că PD-ul şi poate mai puţin celelalte partide post-alianţă a suferit deja o deteriorare de imagine considerabilă prin modul în care s-a manifestat în acest ring?


Octavian Ţîcu: Cu certitudine, pentru că PD-ul este un partid eterogen, în rândurile căruia se regăsesc foşti membri ai Partidului comuniştilor şi mulţi dintre cei care au făcut carieră în cadrul guvernării comuniste, dar pe de altă parte, PD-ul are în rândurile sale o mare componentă anticomunistă şi mulţi dintre votanţii PD sunt cei care nu au votat pentru o reîntoarcere sau eventuala alianţă cu PCRM, chiar dacă aşa cum a sugerat Marian Lupu, deci a spus că nu exclude posibilitatea unei astfel de alianţe. Din acest considerent, PD-ul este la fel de scindat ca şi o parte foarte mare a electoratului din R.Moldova.

Din acest punct de vedere eu cred că prima şi cea mai importantă consecinţă care va fi pentru PD în evenatualitatea unei alianţe de centru-stânga va fi o ruptură în interiorul partidului.

Europa Liberă: Cât de liniştitoare pentru electorat, în special cel îngrijorat de ultimele întâmplări, ar fi eventuala justficare a PD-ului de a guverna împreună cu PCRM pe motiv că acest partid e ferm hotărît să se reformeze, să se reformeze chiar şi să-l evacueze pe lider, de exemplu, spre funcţia de preşedinte onorific ?

Octavian Ţîcu: Eu cred că PCRM-ul a demonstrat că nu are capacitatea de a se reforma cel puţin atîta timp cît Vladimir Voronin este în fruntea şi controlează în totalitate acest partid. Iar aceste argumente pe care le-aţi invocat şi pe care PD ar putea să le invoce sunt extrem de puerile în contextul în care dinamica societăţii arată dorinţa de a merge în continuare pe linia transformărilor pe care le-a iniţiat alianţa precedentă.

Din acest punct de vedere eu cred că ar fi un recul, atît al societăţii, în general, dar şi al politicilor care s-au articulat pînă în acest moment, iar gestul PD-ului ar fi iraţional din perspectiva faptului că societatea moldovenească după 29 iulie 2009 a demonstrat că doreşte alceva decât reiterarea unei guvernări comuniste, fie ea şi cu unele nuanţe europene pe care ar putea să le articuleze de exemplu Marian Lupu în discursurile sale.

Europa Liberă: Pe parcursul acestor negocieri s-au auzit mai multe, au fost formulate mai multe condiţii, inclusiv de cedări ideologice. În ce măsură credeţi că sunt posibile compromisurile ideologice: adică ceva de genul – construim împreună nişte politici pe fundament social-democrat, ne aliem, nu doriţi – ne ducem la alţii mai generoşi dacă vreţi să fiţi liberali până în pînzele albe?

Octavian Ţîcu: Eu cred că invocarea spectrului ideologic este ipocrit, pentru că noi în R. Moldova nu avel partide politice care articulează politici în funcţie de profilurile ideologice. La noi partidele politice nu respectă aceste criterii, am mai spus-o de mai multe ori. Alte lucruri sunt prioritare în definirea politicilor. Pentru că noi avem partide clienteliste care îşi formează interesele şi aceste interese determină, în ultimă instanţă, politicile.

Acuma, ce am observat în ultimul timp sau cel puţin prin prisma declaraţiilor de ieri ale lui Vlad Filat, am văzut că PLDM-ul, prin declaraţia pe care a făcut-o preşedintele său, doreşte continuitate şi repartizarea funcţiilor a urmat aceiaşi logică care a fost în alianţa precedentă şi asta denotă o verticalitate şi continuitate în PLDM şi din acest punct de vedere nu i se pot reproşa prea multe; iar eventualitatea, spuneam, a unei astfel de alianţe PCRM-PD ar aduce la o sporire şi mai mare a influenţei acestui partid şi a componentei sale în ultimă instanţă.

Avem, pe de o parte, de a face cu posibilitatea unei alianţe de centru-stânga care ar perpetua sau ar readuce la guvernare Partidul Comuniştilor, pe de altă parte avem posibilitatea continuităţii AIE şi continuarea unui curs deja început, cu negocieri şi disensiuni care au existat în rîndurile Alianţei, dar care sunt posibile a fi surmontate şi alianţa a demonstrat pe parcursul unui an şi jumătate de guvernare.

Europa Liberă: Să sperăm că lucrurile se vor limpezi în curând. Deznodământul trebuie să vină cât mai repede. Dle Ţîcu, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG