Linkuri accesibilitate

Vizita lui Narîşkin ilustreaza îngrijorarea Rusiei (Evenimentul zilei)


Moscova apasă pedala gazelor

“De cate ori cetatenii de dincolo de Prut aleg din greu partidul comunist, imi amintesc ziua aceea din ianuarie 1989, cand poetii lor tunau si fulgerau public, la televizor, impotriva KGB-ului si a Uniunii Sovietice” – scrie Nicolae Prelipceanu in Romania libera. El adauga ca nu e de mirare ce se intampla in Basarabia. Asa cum a fost ea transformata de Moscova nu ar mai avea de unde sa se iveasca un vot majoritar in favoarea unirii cu Romania.

Acelasi cotidian inregistreaza anuntul facut de Partidul Liberal Democrat de la Chisinau ca opteaza ca in viitoarea coalitie postul de sef al statului sa revina democratilor, cel de presedinte al parlamentului liberalilor, PLDM pastrandu-si pozitia de premier. Vlad Filat a amintit ca peste cateva zile vine la Chisinau presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, la invitatia ministrului de externe Iurie Leanca, iar pe 15 decembrie, premierul inca in functie va prezenta un raport despre situatia din tara in cadrul Biroului Politic al Partidului Popular European.

Portalul de informatii Hotnews comenteaza stadiul negocierilor pentru formarea unei coalitii de guvernare si citeaza mai multi analisti si oameni politici. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu este ingrijorat ca partidele din Alianta pentru Intregrare Europeana nu s-au asezat inca la masa negocierilor. Nu s-a trecut dincolo de propuneri referitoare la principalele 3 functii in stat. In schimb, comunistii ar fi oferit deja democratilor o alianta pe pozitii de egalitate, precum si doua dintre cele 3 functii importante in stat. Hotnews il citeaza pe vicepresedintele PD Valeriu Lazar pe acest din urma subiect.

Editorialistul ziarului Evenimentul zilei, Calin Hera crede ca soarta comunistilor e pecetluita, chiar daca schimbarile se petrec lent. Vizita neasteptata a sefului administratiei ruse, Serghei Narîşkin, ilustreaza aroganta, dar si ingrijorarea Moscovei. Comunistii transmit semnale de slabiciune – oferta de a ceda lui Plahotniuc si Lupu cele mai importante pozitii in stat - , iar de la Moscova se apasa pedala gazelor: Moldovagaz a anuntat ca anul viitor pretul la gaze ar putea creste – se mai arata in Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG