Linkuri accesibilitate

Raporturile sino-americane și Corea de Nord


Președinții Barack Obama și Hu Jintao la summitul G20 de la Seul
Președinții Barack Obama și Hu Jintao la summitul G20 de la Seul

Presedintele Obama cere omologului său chinez să denunțe procesarea uraniului în Corea de Nord.


Presedintii Statelor Unite, Barack Obama si Chinei – Hu Jintao – s-au intretinut telefonic ieri, in incercarea de a gasi o solutie in fata amenintarii nord-coreene. Cum contribuie cele doua tari la atenuarea tensiunilor din regiune – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

De 13 zile de-acum, administratia americana incercase sa angajeze conducerea chineza intr-un dialog cu privire la comportamentului agresiv al Fenianului. Nu este clar daca presedintele Hu a incercat sa evite o discutie, in conditiile in care China ezita sa-si puna la punct aliatul din regiune, pe fondul a ceea ce pare o succesiune la putere in Corea de Nord.

Casa Alba a spus doar ca programele incarcate ale celor doi lideri, i-au impiedicat sa vorbeasca la telefon pina ieri. Analisti politici apreciaza insa ca cele intimplate nu vizeaza doar dificultatea dosarului nord-corean ci mai ales deteriorarea raporturilor sino-americane. Bonnie Glaser, de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale crede ca dezacordurile dintre cele doua tari nu sint usor de rezolvat, ceea ce – crede ea – va mentine raporturile bilaterale la un nivel mai scazut decit in trecutul apropiat.

Aceasta involutie este departe de ceea ce Obama pare a-si fi dorit initial, in conditiile in care China si America sint considerate marile puteri ale momentului. Pentru a intelege aceasta dinamica complicata e de folosit un fragment dintr-un cablu diplomatic, facut public de WikiLeaks in care secretarul de stat Hillary Clinton este citată spunind, cu referire la China, „Cum sa te comporti dur cu propriul bancher”.

Dar cea mai spinoasa chestiune la care se raporteaza acum cele doua tari este cea nord-coreana. Presedintele Obama i-a cerut omologului sau chinez sa denunte ca inacceptabila continuareaa imbogatirii de uraniu in Corea de Nord. O fosta oficialitate chineza a caracteriza insa pozitia Americana ca fiind „legalista”, spunind ca atitudinea Chinei este sa asigure Corea de Nord ca nu e in pericol in loc sa-i dea lectii cu privire la obligatii diplomatice.

Luna trecuta cind nordul a atacat o insula a Coreei de Sud, Beijinul nu a criticat Fenianul ci Statele Unite pentru riposta lor si organizarea de manevre comune cu Corea de Sud.
XS
SM
MD
LG