Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Scandal de proporții în Parlamentul bulgar


O acțiune publicitară falsă îi pune într-o lumină penibilă pe deputații bulgari.


Amenzi grase vor primi 16 deputați prinși în capcana canalului de televiziune BTV și săptămînalului „168 de ore”. Din numele companiei inexistente „Klaus Barbie”, ofițerul SS cunoscut sub denumirea „calăul din Lyon” pentru crimele săvîrșite în timpul celui de al doilea război mondial, cele două medii au promis deputaților căte un telefon mobil de lux „Vertu” în schimbul participării la o acțiune publicitară.

Cei 16 au dezertat din dezbaterile pe marginea proiectului de buget și s-au dus la unul din cele mai scumpe hoteluri sofiote unde urmau să primească gratuit telefonul al cărui preț depășește echivalentul a 3 000 de euro. Jumătate din membrii noului partid „Vertu” cum au fost denumiți aleșii poporului dornici de cadouri de lux, provin din formațiunea de guvernămînt GHERB care a obținut majoritatea voturilor în ultimele alegeri cu promisiunea de a pune capăt corupției în etajele superioare ale puterii.

Salariul unui deputat în Bulgaria este egal cu 1200 de euro. Amenda pentru participarea la falsa acțiune publicitară va fi egală cu un salariu plus primele pentru participarea la comisii pe o perioadă de un an. Președinta parlamentului, Țețka Țaceva, a promis că va propune modificarea regulamentului în vederea introducerii unor pedepse și mai aspre.

Joi cei 8 deputați din GHERB vor avea o întîlnire neplăcută cu primul ministru și șef al partidului Boiko Borisov. Sînt așteptate sancțiuni suplimentare pe linie de partid. Borisov este cel care va avea ultimul cuvînt. El a declarat deja că î-i este rușine de comportamentul celor 8 colegi de partid.

Un vicepreședinte al parlamentului din GHERB Anastas Anastasov a scăpat rușinea ca prin minune. El a cerut, prin secretara sa, ca telefonul mobil să-i fie trimis în Parlament dar nu s-a dus la falsa acțiune publicitară.

Rumen Ovciarov, ex-viceprim-ministru și vicepreședinte al partidului socialist, a ieșit în apărarea celor 16. Să arunce cel dintîi cu piatra numai cel ce nu a păcătuit niciodată, a folosit el formula din Evanghelie, făcând aluzie la situația dezastroasă cu morala parlamentarilor din toate culorile.
XS
SM
MD
LG