Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Haiducii zilelor noastre


Eric Cantona le-a cerut cetățenilor să meargă marți 7 decembrie la bancă și să-și scoată cu toții banii de acolo, ceea ce va duce la prăbușirea sistemului bancar.


E amuzant si nelinistitor in acelasi timp sa vezi cum un singur om poate sa puna in pericol un sistem planetar. Sigur, exemplul imediat care vine in minte este acel australian bizar, Julian Assange, care a reusit sa inspaimante toate diplomatiile de pe glob si care a devenit in scurt timp persoana cea mai cautata de pe planeta, mai cautat chiar decit Osama bin Laden.

Un alt haiduc, sau Robin Hood, face insa de citeva zile sa tremure establishmentul, de asta data cel financiar. Fosta vedeta a fotbalului, francezul Eric Cantona, a lansat un apel populatiei sa distruga sistemul bancar mondial. Pe scurt, Cantona le-a cerut cetatenilor sa mearga in ziua marti 7 decembrie la banca si sa-si scoata cu totii banii de acolo, asa cum au dreptul, ceea ce va duce la prabusirea sistemului bancar.

Acum, desigur, toata lumea stie ca bancile nu pastreaza in cufere, in lichiditati, banii care le-au fost incredintati, ci ca ii investesc si ii fac sa circule. E limpede asadar ca daca toata lumea ar dori sa-si scoata din banci simultan toti banii care au fost depusi acolo, asta ar duce la blocarea sistemului. Este ceea ce se mai numeste o „profetie care se implineste singura”.

Sigur, majoritatea economistilor afirma ca riscul e minim, insa in mai multe tari, precum aici in Belgia, autoritatile iau aceasta eventualitate foarte in serios.

Sistemul are, desigur, posibilitatea tehnica si administrativa de a bloca sau indeparta riscul. In majoritatea tarilor, pentru retragerea unor sume care depasesc citeva sute, sau 1000 de euro, trebuie facuta o cerere cu mai multe zile inainte, trebuie completate formulare, trebuie platit un comision... Banca are timp sa se miste...

Si, desigur, oricit de mult as simpatiza cu Eric Cantona, si oricit de mult anarhistul din mine ar dori sa participe la distrugerea sistemului bancar si a finantei mondiale, ramane urmatorul detaliu pe care nu stiu cum sa-l reglez: as vrea foarte mult sa merg pe 7 decembrie si scotindu-mi banii din banca sa dau o lovitura de moarte capitalismului mondial... numai ca de mai mult timp incoace contul meu in banca este gol, ba chiar sint in negativ... adica datorez bani bancii... Ar trebui ca macar sa urc peste zero, inainte de a merge cu fruntea sus sa o distrug...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG