Linkuri accesibilitate

6.12 - București: Cine sînt noii parlamentari ?


O bună parte din parlamentari au fost membri ai Securităţii sau foşti colaboratori, foşti demnitari ceauşişti, foşti deţinuţi de drept comun sau persoane aflate în cercetare penală, foşti deţinuţi politici, foşti lideri sindicali care avea nevoie de imunitate parlamentară, oameni de afaceri implicaţi în economia subterană.


6 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea: reporter: Petru Ionescu).

Cine sînt noii parlamentari ?

Noul parlament trebuie convocat de preşedintele Emil Constantinescu cel mai târziu până în 16 decembrie, ocazie să ne punem întrebarea: cine sunt noii parlamentari ?

După fişele publicate fie de CNSAS, fie de presă reiese că o bună parte din parlamentari au fost membri ai Securităţii sau foşti colaboratori, foşti demnitari ceauşişti, foşti deţinuţi de drept comun sau persoane aflate în cercetare penală, foşti deţinuţi politici, foşti lideri sindicali care avea nevoie de imunitate parlamentară, oameni de afaceri implicaţi în economia subterană. Aceste categorii se regăsesc pe aproape toate listele partidelor care au intrat în parlament.

Partidul cel mai „colorat” este de departe România Mare. La loc de cinste este fostul colonel de securitate Ilie Merce care a coordonat în 1986 grupul operativ Eterul, însărcinat să monitorizeze, se intoxice sau chiar să suprime jurnaliştii Europei Libere. După 1990, s-a distins prin faptul că a sustras dosarul de informator al lui Virgil Măgureanu, pe care i l-a dat liderului PRM, C.V. Tudor. La categoria celor cu trecut penal se distinge actualul preşedinte al Ligii profesioniştilor din fotbal, Dumitru Dragomir, supranumit Corleoni, patron al tabloidului „Atac la persoană”. Conform ziarului România Liberă, acesta a fost arestat şi condamnat pentru barbut, înainte de 1989 iar 1990 a fost din nou la puşcările în legătură cu clubul de fotbal Victoria.

În rândurile PRM mai sunt o serie de parlamentari cu dosare penale.
Se mai adaugă fostul şef al poliţiei Bucureşti, Nicolae Niţu, zis Tata Nițu, fostul lider al sindicatului taximetriştilor Dumitru Palade, demnitarii ceauşişti Iulian Mincu şi Eugen Florescu, încă deţinutul politic Ilie Ilaşcu şi poetesa Leonida lari, Ion Dolănescu şi Irina Loghin.

PDSR a scăpat de câţiva membri compromişi care s-au dus la PRM dar în schimb a promovat în parlament mai mulţi lideri sindicali, care aveau nevoie de imunitate: Pavel Todoran, Dumitru Chiriţă, Ion Rădoi, etc.

Şi ironie a sorţii, deşi PNŢCD nu a intrat în Parlament, trei dintre foştii săi lideri au mandate, fiind pe listele PNL sau PD: Norica Nicolai, Sorin Lepşa şi Radu Vasile.
XS
SM
MD
LG