Linkuri accesibilitate

5.12 - București: Va renaşte PNŢCD din propria cenușă ?


Este puţin probabil ca viitorul congres să aducă schimbările esenţiale, reclamate de împrejurări.


5 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Şerban Orescu).

Va renaşte PNŢCD din propria cenusă ?

Ne-am fi aşteptat de la liderii ţărănişti la mai multă sinceritate. Spiritul de autocritică nu s-a manifestat nici după demisia în bloc a conducerii partidului, în frunte cu Ion Diaconescu. Clarificarea răspunderilor a fost amânată pentru congresul extraordinar din ianuarie.

Constantin Dudu Ionescu va conduce un birou interimar până la congres. ... Nu numai la PD, ci şi la ţărănişti, cine organizează un congres îşi fabrică şi majoritatea. Aşa că este puţin probabil ca viitorul congres să aducă schimbările esenţiale, reclamate de împrejurări.

Prezenţa fostului secretar general Remus Opriş nu este de bun augur. Ea aminteşte de felul cum el a organizat, la începutul anului, micul congres al partidului, schimbând atunci conducerile multor filiale şi eliminând lideri locali, a căror lipsă a cântărit mult în înfrângerea de la alegerile generale.

Există şi semne pozitive cum ar fi prezenţa fostului preşedintele al Fondului Propietăţii de Stat, Radu Sârbu...; el s-a dovedit a fi exact ce-i lipseşte partidului, un lider relativ tânăr, cultivat, orator şi cunoscând ambele dosare cheie: cel economic şi cel de partid.
Mai trebuie spus că în era Diaconescu, PNŢCD a scăzut atât de mult în calitatea liderilor, încât regenerarea conduceri nu poate avea loc decât în etape.

...După penibilul rezultat din 26 noiembrie, curăţenia trebuie să fie radicală. Dacă însă contrariu pesimiştilor, PNŢCD va găsi resursele acestei curăţenii radicale, atunci reintrarea sa în viaţa publică, în 2004 cel mai târziu este foarte probabilă. Cu condiţia de a milita până atunci extra parlamentar cu alţi oameni şi alt vocabular”.
XS
SM
MD
LG