Linkuri accesibilitate

Tatonări post-electorale - scenarii, speculații, conspirații


Model de guvernare AIE care să nu îl aibă într-o funcție de conducere pe Mihai Ghimpu?

Presa de la Chişinău este în căutarea scenariilor pe care le discută între ei liderii partidelor intrate în Parlament după alegerile de duminica trecută. Prima confirmare că aceşti lideri ar purta consultări private a venit astăzi după prânz, când liderul PLDM,Vlad Filat, însoţit de adjunctii săi de partid, Mihai Godea si Alexandru Tanase, au fost surprinşi ieşind dintr-un restaurant din centrul capitalei, împreună cu preşedintele de onoare al PD Dumitru Diacov şi numărul doi pe lista democraţilor, omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

Din declaraţiile lui Vlad Plahotniuc făcute reporterilor după această întrevedere ar rezulta că formarea unei aliante sau partajarea functiilor nu sunt deocamdată subiect de discuţii între democraţi şi liberali democraţi. Şi Vlad Filat a negat ulterior, la Guvern, că ar fi vorbit cu fruntaşii democraţi despre constituirea aliantei sau despre functii. "A fost doar o prima discutie. Maine ne vom intalni cu liderii PL, dupa care vom avea o intalnire si cu Partidul Comunistilor", a declarat premierul jurnaliştilor.

O agenţie de presă a relatat însă că ceea ce discută între ele cele două partide este tocmai modelul de guvernare în cadrul unei coaliții PLDM-PDM-PL, un model care l-ar lăsa fără vreo funcţie cheie pe preşedintele PL Mihai Ghimpu. Vlad Filat - președinte, Marian Lupu - șef al legislativului, iar viitorul premier - cineva din mediul de afaceri, fără apartenență politică. Astfel este descrisă oferta de guvernare propusă de liberal-democraţi de hotnews.md, care citează o altă agenţie ce face trimitere la surse anonime.

O încercare de a-l antagoniza pe Mihai Ghimpu cu celelelate componente ale AIE - astfel este calificată această versiune vehiculată în presă de către unii observatori de la Chişinău.

Relatări în presă au existat şi despre o întâlnire similară dintre Vlad Plahotniuc şi liderul comunist Vladimir Voronin. Cum n-a fost confirmată nici de PD, nici de PCRM, mulţi văd în acestă informaţie strecurată în presă o tactică de punere sub presiune a premierului Filat de către democraţii lui Lupu înainte de începerea negocierilor.

Astăzi, presa l-a citat însă şi pe vicepresedintele Partidului Democrat Valeriu Lazar, cu o declaraţie din care ar rezulta că democraţii văd doua posibile nuclee in jurul carora s-ar putea forma aliante. Ar fi vorba despre coalizarea fie în jurul PLDM, fie al PCRM, ambele alianţe fiind posibile, aşa cum cred experţii, dar insuficiente pentru a alege şeful statului.

Zilele trecute, mass-media a dat publicității şi o informație privind patru posibili transfugi din tabăra comuniştilor care ar putea face pasul spre Partidul Democrat şi actuala alianţă. Trei dintre comunştii invocaţi în această lista au lăsat fără atenţie informaţia, iar Eduard Mușuc, fostul social-democrat ajuns anul trecut în echipa PCRM, a declarat că nu intenţionează să trădeze echipa cu care a ajuns în Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG