Linkuri accesibilitate

70% din datoria externă a României provine din sectorul neproductiv


Aproape patru milioane de debitori care au credite de consum negarantate.

Jumatate din populatia activa a Romaniei a luat credite in ultimii ani, adica patru milioane si jumatate de oameni sint indatorati la banci. Guvernatorul Bancii Nationale din Romania, Mugur Isarescu socoteste ca in acest fel chitanta pe datoria totala a tarii trebuie impartita riguros, fiindca romanii au cheltuit mai mult decit au produs. Potrivit guvernatorului bancii centrale, in piata romaneasca exista aproape patru milioane de debitori care au credite de consum negarantate. In plus intre 2007 si 2009 s-au cumparat un milion de masini noi cu 17 miliarde de euro. Seful Bancii Nationale a Romaniei crede astfel ca la intrebarea cine a indatorat tara, trebuie adaugati si oamenii care au cumparat pe datorie, desi “bancile au fost intermediarii” si “i-au ademenit”. In viziunea lui “nu bancile comerciale s-au imprumutat ca sa indatoreze Romania, ci romanii s-au indatorat”. Unii analisti economici explica, insa, ca vinovate pentru datoria externa sint firmele private, care s-au indatorat, ca sa prospere.

Romania are o datorie externe de aproape 90 de miliarde de euro, ceea ce inseamna circa 70 la suta din Produsul Intern Brut. Numai ca potrivit socotelilor facute de mai multi specialisti independenti trei sferturi din datoria Romaniei a fost contractata de companii si banci private care au capital majoritar strain. O explicatie ar fi ca aceste firme nu au mai putut sa-si rostogoleasca datoriile si atunci statul a fost nevoit sa intervina pentru a impiedica o cadere in domino.

Pe de alta parte bancherii romani argumenteaza ca datoria sectorului privat, asa mare cum este, s-a format fiindca, lipsita de economii interne, Romania nu se putea dezvolta decit pe baza creditelor externe. Ceea ce se constata, insa, astazi dupa doi ani de criza economica este ca mediul de afaceri autohton nu a creat bazele unei dezvoltari sustenabile, iar imprumuturile luate de marile companii si banci cu sediul in Romania nu au fost folosite in scopul cresterii economice, ci pentru consum. 70 la suta din datoria externa a tarii provine din sectorul neproductiv, potrivit calculelor sefului Bancii Nationale a Romaniei.

Asadar guvernatorul Bancii Centrale crede ca romanii au indatorat Romania, atunci cind au luat prea multe credite, iar unii analisti spun ca bancile comerciale au indatorat Romania, folosindu-se de nevoiele populatiei. Cert este ca statul roman este cel care plateste oalele sparte si care va continua sa se imprumute, pentru ca bugetarii sa-si poata platii datoriile, iar bancile private sa poata functiona mai departe. Problema are mai multe fete, fiindca cei indatorati sint in acelasi timp presati sa-si gaseasca resursele pentru plata creditelor, ceea a ce, intr-un fel, face ca lucrurile sa se miste, iar economia
romaneasca sa ramina in viata, chiar daca se afla inca la terapie intensiva.
XS
SM
MD
LG