Linkuri accesibilitate

Vocea supărată a concetăţeanului plecat de-acasă


Lamentațiile moldoveanului de pe alte meridiane

Ieri m-a sunat un vechi cunoscut care a părăsit Moldova încă în anii ’90 şi care acum trăieşte şi munceşte în Occident. Voia cunoscutul acela să afle amănunte despre alegerile parlamentare anticipate. Ştirea că Partidul Comuniştilor a luat aproape 40% din voturi i-a provocat moldoveanului occidentalizat o decepţie cruntă.

Omul a beştelit în fel şi chip cetăţenii rămaşi acasă pentru această opţiune, mai mult, m-a probozit parcă şi pe mine, şi-a exprimat nedumerirea şi indignarea, mi-a zis că sîntem la ani-lumină depărtare de Europa şi apoi, plin de năduf, mi-a declarat solemn că, în cazul în care PCRM mai învinge, el unul nu va mai reveni în patrie.

Mărturisesc că discuţia cu moldoveanul occidentalizat m-a descumpănit. Nu e prima oară că întîlnesc moldoveni care, de pe alte meridiane, ne probozesc pe noi, cei rămaşi acasă, pentru felul în care am votat sau care anunţă patetic că nu mai vor să audă de patria debusolată.

Sînt obligat să fac aici o precizare. Nu am contribuit cu nimic la victoria PCRM-ului (dacă o fi asta victorie) şi nici nu am votat pentru PCRM. De aceea, mi s-a părut deplasat faptul că eram apostrofat de moldoveanul refugiat peste hotare. Se vede că nemulţumirea lui era atît de mare, încît omul îşi pierduse discernămîntul. Se vede că îi suspectează pe toţi moldovenii rămaşi acasă de complicitate cu PCRM.

O altă precizare necesară ar fi aceea că PCRM-ul nu a fost votat de marţieni, ci de concetăţenii noştri, poate chiar de cunoscuţii şi vecinii noştri. Că asta nu-i place moldoveanului occidentalizat e o altă poveste. Dar totodată, dacă a stat atîţia ani în Vest, ar fi trebuit să înveţe nişte lucuri legate de toleranţă şi de respectarea alegerii pe care o face celălalt.

În sfîrşit, dacă de pe colinele occidentale ţi se pare greşită opţiunea concetăţenilor de-acasă, poţi oare îmbunătăţi situaţia prin lamentaţii şi prin afişarea decepţiei? Nicidecum! Dar prin refuzul de a mai reveni în patrie? E la fel. Aici aş observa că mulţi dintre compatrioţii noştri plecaţi din ţară şi dezgustaţi de ce se întîmplă în ea nu prea s-au obosit de-a lungul anilor cel puţin să voteze. Abia acum încep a-şi aminti unii că au cetăţenie moldovenească.

De aceea, o să zic aşa. Eşti un moldovean dezgustat care nu mai vrea să revină în patrie? Păi, să fii sănătos! Încercăm să ne descurcăm fără tine.
XS
SM
MD
LG