Linkuri accesibilitate

Două căi de rezolvare a scrutinului prezidențial (Jurnal de Chișinău)


Timpul pledează pentru candidatura unei personalități din afara clasei politice.










Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinău că refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană este, de fapt, singura soluţie viabilă şi, în cazul în care se reface, există două căi de rezolvare a problemei alegerii preşedintelui: să se negocieze votarea unei candidaturi din afara celor patru partide parlamentare. Sau să se accepte modificarea Constituţiei propuse de PCRM: alegerea preşedintelui în trei tururi, cu 61, apoi 57 şi 51 de voturi. Candidatul Alianţei ar avea şanse să fie ales în turul 2. De aceea, crede editorialistul, probabil, comuniştii vor prefera prima variantă.

De aceeaşi părere este şi Constantin Tănase în Timpul. O coaliţie cu comuniştii ar pune partidele din Alianţă în situaţia PPCD, scrie ziaristul, iar pe liderii lor – în situaţia lui Roşca. Rămâne o singură variantă: toate partidele să renunţe la înaintarea candidaturii preşedintelui din sânul lor şi să identifice pentru funcţia dată o personalitate publică din afara partidelor, cu suficientă autoritate, pe care ar agrea-o şi PCRM, şi partidele din Alianţă.

Stanislav Boreică nu exclude în Moldavskie Vedomosti că Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal Democrat vor încerca să conteste rezultatele alegerilor, pentru că ambele partide au contat pe un rezultat mai bun.

În Panorama găsiţi lista probabilă a viitorilor deputaţi, deşi ziariştii au grijă să amintească de faptul că mai sunt 10 zile pe parcursul cărora Curtea Constituţională urmează să examineze rezultatele alegerilor.
XS
SM
MD
LG