Linkuri accesibilitate

Observatorii locali și internaționali evaluează modul de desfășurare al alegerilor


Promo-LEX deplînge i.a. instruirea insuficientă a organelor electorale - OSCE consideră problematică introducerea pripită a noului sistem de distribuire a mandatelor.










Scrutinul de duminică a fost monitorizat de peste patru mii de observatori locali şi internaţionali. În ţară, Asociaţia Promo-Lex şi-a delegat observatorii la 299 de secţii de vot.

Pavel Postică
Unul dintre experţii asociaţiei, Pavel Postica enumeră încălcările constatate de observatori: „Pregătirea logistică a secţiilor de votare, atât din punct de vedere a încălzirii, până la prezenţa fizică a urnelor de vot, astfel încât să fie posibil ca alegătorii să voteze şi voturile lor să încapă într-o urnă bine sigilată, în conformitate cu rigorile Codului Electoral. Instruirea insuficientă a membrilor organelor electorale – nu cunosc destul de bine procedurile electorale şi, în principiu, cazurile izolate de agitaţie electorală, de presupus vot multiplu”.

Experţii Promo-Lex au constatat nereguli şi la întocmirea proceselor verbale de numărare a voturilor. Cel puţin o treime dintre procese, adică o sută la număr, au fost completate eronat la unele secţii de votare, spun experţii.

Tradiţional, scrutinul de duminică a fost supravegheat şi de observatori internaţionali. Delegaţii din partea OSCE, Parlamentului European şi Consiliului Europei au remarcat că alegerile parlamentare anticipate de ieri s-au desfăşurat transparent şi imparţial.
Totodată, membrii delegaţiei au avut şi unele observaţii.

Tonino Picula, reprezentantul delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE crede că introducerea unui nou sistem de distribuire a mandatelor - cu puţin timp înainte de alegeri şi fără consultări publice – a fost problematică. Iar calitatea listelor electorale rămâne un punct slab şi duce la încredere publică redusă.

Dar ce aşteaptă Uniunea Europeană de la viitorul Parlament, am căutat să aflu de la şefa Delegaţiei Parlamentului European, Monica Macovei: „Aşteptăm un guvern şi un parlament care să continue reformele democratice pe care le-aţi început anul acesta. Instituţiile Europene şi Parlamentul European susţin forţele care fac reforme democratice, repet, democratizarea ţării, drepturi şi libertăţi pentru oameni, economie de piaţă, bunăstare, că în final toate astea sunt ca să trăiească oamenii mai bine aici”.

Concluzii similare celor ale delegaţiilor europene au avut şi membrii Misiunii de observatori din Comunitatea Statelor Independente, care au început monitorizarea alegerilor din 8 noiembrie. Chiar dacă au fost înregistrate unele încălcări, spun observatorii, acestea nu influenţează rezultatul final al alegerilor.
XS
SM
MD
LG