Linkuri accesibilitate

Depeșele diplomatice americane privind Rusia din WikiLeaks


Lideri din lume caracterizați în depeșele diplomatice

Diplomaţii americani văd ceea ce este, adică o oligarhie condusa de serviciile secrete, şi aceasta viziune influenţează politica față de Rusia."

Mai multe ziare importante occidentale au publicat astazi o parte din cele in jur de 250 de mii de documente clasificate puse la dispozitie de site-ul de dezvaluiri Wikileaks. Unele din depeşele diplomatice americane contin detalii potenţial compromiţătoare despre convorbiri diplomatice la nivel înalt între Statele Unite şi aliaţii lor. Astfel unii lideri arabi solicitau de anul trecut o intervenţie militară împotriva Iranului si a programului său nuclear. În alte depeșe se exprimau temeri legate de securitatea materialului nuclear din Pakistan. Mai mult, sunt făcute unele aprecieri la adresa unor lideri ai lumii, aprecieri facute într-un limbaj foarte franc si de loc diplomatic.

Casa Albă a criticat aspru difuzarea a depeșelor spunind ca pun în pericol viata diplomatilor şi altora iar procurorul general al Statelor Unite, Eric Holder a anunţat că există deja o anchetă penală în desfăşurare.

Aliaţi ai Statelor Unite au criticat şi ei difuzarea informaţiilor, precizînd ca ele nu vor avea un impact prea mare asupra relatiilor lor cu Statele Unite.

In documentele clasificate ale corespondenţei diplomatice americane care au apărut astazi în mai multe ziare occidentale, se vorbeste şi despre relaţia dintre Statele Unite si Rusia. O corespondență semnată de Brian Whitmor
e.

Statele Unite consideră că Rusia este condusă de fapt de premierul Vladimir Putin, în ciuda relaţiilor de caramaderie pe care preşedintele american le are cu presedintele Dmitri Medvedeev. Diplomatii americani il descriu pe Dmitri Medevedeev drept “ palid si ezitant”, in contrast cu premierul Putin văzut ca cel care conduce un “ stat virtual mafiotic”. Medvedeev, mai scriu diplomatii americani, joaca rolul lui Robin într-un film în care Putin este Batman.

Analiştii politici cu care a vorbit corespondentul nostru Brian Whitmore spun că în ciuda imaginii încălzirii relaţiilor dintre Moscova şi Washington şi a politicii de “resetare”, Statele Unite au putine iluzii în ceea ce priveste politica interna a Rusisi si intenţiile internaţionale ale Kremlinului.

Nikolas Gvosdev, professor la Colegiul Naval de Razboi din Statele Unite şi autor de blog, crede că "există un ochi rece şi realist cu care e privită Rusia. Că la Washington nu este luată de bună retorica democratiei controlate şi a pluralismului controlat. In particular, diplomaţii americani văd ceea ce este, adică o oligarhie condusa de serviciile secrete şi aceasta viziune influenţează politica fata de Rusia."

Acest lucru este evident şi într-o altă depeşă ce vorbeste despre o intrevedere între ministrul american al apărarii Robert Gates şi omologul său francez Herve Morin, in februarie 2010. Potrivit documentelor Wikileaks, Robert Gates spune că “democraţia din Rusia a dispărut, iar guvernul a devenit o oligarhie condusă de serviciile secrete”.
La aceasta întrevedere ministrul francez al apărării este sfătuit ca Franţa să nu vîndă Rusiei nave de luptă Mistral. Robert Gates spune că o astfel de trantacţie “ar trimite un semnal amestecat atît Rusiei cît şi aliaţilor Statelor Unite din Asia Centrală şi Europa de Rasarit”.

Tranzacţia a avut loc. Herve Morin apare în această depeşă şi ca un critic acerb al scutului NATO pentru Europa.

Potrivit lui Fyodor Lukyanov, de la Rusia în afacerile Globale, dezvaluirile publicate de Wikileads nu au luat prin surprindere elita politica sau opinia publica din Rusia pentru că "aici publicul şi elita politică sunt mult mai cinici şi mai realişti decît in ţările occidentale. Aşa că faptul ca diplomaţii una spun în faţă şi alta scriu în depeşele lor către centru nu este o surpriză. Noi am crezut întotdeauna că americanii joaca mai şmechereşte. Şi chiar dacă nu o fac, noua de place să credem că o fac. In Rusia nimeni nu crede că Obama nu înţelege ţara noastră. El gîndeşte numai pe termen lung şi are priorităţile lui."

Apariţia acestor dezăluiri vine într-un moment critic al relaţiilor dintre Washington şi Moscova, mai ales după summitul NATO de la Lisabona cînd Rusia a fost de acord, în principiu, să coopereze în domeniul scutului european şi să permita alianţei tranzitarea de materiale de război către Afganistan pe teritoriul rusesc.

Analistul politic de la Moscova Dmitry Oreşkin crede că dezvaluirile Wikileaks nu o să dăuneze relaţiilor dintre Moscova si Washington: "Toată lumea înţelege că oamenii folosesc un limbaj liber şi colorat în depeşele diplomatice. Nu e plăcut. Dar Statele Unite au avertizat cu onestitate că despre asta e vorba şi așa că nu e nevoie să dăm prea multă importanţă."

Ceea ce într-adevăr ar putea dăuna relaţiilor dintre Moscova si Washington, spune Fyodor Lukyanov, nu sunt dezvăluirile din Wikileaks ci daca tratatul Start nu va fi ratificat: "Acest lucru ar putea ridica o serie întreaga de întrebari despre ce se va întimpla pe mai departe în relaţiile dintre Statele Unite si Rusia."
XS
SM
MD
LG