Linkuri accesibilitate

CEC după numărarea a 97,5%: PCRM - 39,9%, PLD - 29%, PD - 12,8%, iar PL - 9,6%


După numărarea a 97,5 la sută din voturile exprimate în alegerile generale de duminică, Partidul comuniştilor are 39,9 la sută , Partidul Liberal Democrat 29 la sută, Partidul Democrat 12,8 la sută iar Partidul Liberal 9,6 la sută. La Chişinău fuseseră numărate aproape 90 la sută din voturi.

Împărţirea mandatelor în parlament şi respectiv formarea majorităţilor depinde şi de votul moldovenilor din străinătate. Pentru alegerea preşedintelui ţării, în parlament este nevoie de o majoritatea de 61 de mandate.

Premierul Vlad Filat a declarat că mâine, după ce vor fi cunoscute rezultatele definitive ale alegerilor generale, se va întâlni cu liderii partidelor Democrat şi Liberal pentru a discuta continuarea eventuală a alianţei. La o conferinţă de presă, Filat a respins în principiu, o alianţa cu partidul comuniştilor.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a declarat că şi-a dori refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană şi un guvern democratic. Dar a precizat că Partidul Liberal este dispus să meargă şi în opoziţie: „Noi vom reface AIE şi vom reuşi să alegem şeful statului. Dacă cineva o să prefere să facă alianţă cu comuniştii, nu are decât. Noi, cei din PL, suntem pregătiţi să stăm în opoziţie.”

Liderul partidului comuniştilor, Vladimir Voronin a declarat că partidul său este dispus la o mare coaliţie. Liderul comuniştilor a subliniat că PCRM se concentrează asupra punerii în aplicare a principiilor de bază: independenţa republicii, justiţia socială, atingerea un nou nivel în parteneriatul strategic cu Rusia.
XS
SM
MD
LG