Linkuri accesibilitate

Coaliție de centru dreapta la putere în Barcelona


Socialiștii spanioli suferă la alegerile din Catalonia cea mai gravă înfrângere din ultimele trei decenii.

Confruntat cu o posibilă criză a datoriilor, guvernul socialist al Spaniei are un nou motiv de îngrijorare: înfrângerea electorală usturătoare suferită în cea mai bogată regiune a ţării, Catalonia.

Alegerile de duminică din Catalonia sunt percepute ca un test pentru guvernul de la Madrid, care se va prezenta peste mai puţin de un an la alegeri naţionale şi se confruntă cu o criză bugetară acută, care ar putea aduce Spania pe lista ţărilor ajutate de UE şi FMI.

Socialiştii au pierdut alegerile catalane de duminică, soldate cu victoria unei coaliţii regionale de centru-dreapta. Învingătorii Coaliţiei Catalane de Convergenţă şi Uniune vor avea probabil 62 de locuri în parlamentul regional cu 135 de locuri, urmaţi la mare distanţă de socialişti, care au suferit cea mai gravă înfrângere în Catalonia din ultimele trei decenii.

Printre nemulţumirile constante ale catalanilor se numără imigraţia ilegală şi insuficienta autonomie politică faţă de Madrid, dar analiştii spun că în aceste alegeri factorul decisiv a fost situaţia economică.

Scrutinul catalan a avut loc la sfârşitul unei săptămâni în care Irlanda a fost nevoită să ceară ajutor extern pentru evitarea incapacităţii de plată, iar unii economişti spun că ar fi la rând cele două ţări iberice, Portugalia şi Spania.

Pentru mulţi catalani, necazurile economice ale Spaniei, ţară cu şomaj de 20%, sunt cu atât mai frustrante cu cât regiunea lor este cea mai bogată din ţară. Unii catalani spun că plătesc preţul ineficienţei economice a altor regiuni şi al proastei guvernări de la centru.
Catalonia, regiune cu peste şapte milioane de locuitori, are 14% din populaţia Spaniei, dar generează aproape 20% din Produsul Intern Brut.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG