Linkuri accesibilitate

Moldovenii din diasporă manifestă interes sporit față de scrutin


Relatări de la Roma, Setubal, București și Moscova.


Gastarbeiter - soarta aleasă de sute de mii de moldoveni. Procesul de vot are loc fără incidente în toate ţările cu cele mai mari comunităţi de moldoveni. Pentru cei, aflaţi în străinătate, au fost deschise 75 de secţii electorale, în 30 de ţări. Cele mai multe sunt în Italia, România, SUA şi Rusia.

Pe Tatiana Nogailîc, o moldoveancă stabilită la Roma de mai mulţi ani, care a înfiinţat o organizaţie a moldovenilor cu numele Assomoldave, la ora cînd am sunat-o am surprins-o făcînd coadă la secţia de vot din incinta Ambasadei R. Moldova.

Tatiana Nogailîc
: „Atîta lume este că eu sper să reuşesc pînă deseară. Este foarte-foarte multă lume. Am închis traficul în stradă din pricina persoanelor care s-au prezentat. Am rămas toţi şocaţi. E un eveniment foarte bun.”

Europa Liberă: „Doamnă Tatiana, cam cîte persoane stau acum în rînd?”

Tatiana Nogailîc: „E plin de umbrele aici, aşa aproximativ vreo 300 de persoane sînt. Şi Alianţa, şi alte partide şi-au dat interesul să ajungă la noi informaţia şi au venit personal. Asta e ceva pozitiv, fiindcă noi aşteptăm ceva schimbări în ţară, aşteptăm ca această criză constituţională să fie rezolvată, fiindcă majoritatea cu care am discutat doreşte să revină în patrie, majoritatea doresc schimbări, locuri de muncă, doresc ca copiii lor să circule liber în Europa, doresc ca copiii lor să crească în ţara noastră ”.

Un interes mai mare pentru scrutinul de azi se atestă şi în Portugalia, la secţia din Setubal. Natalia, o moldoveancă care lucrează în Portugalia de 10 ani, spune însă că şi-ar fi dorit ca partidele politice să ajungă şi în ţara unde se găseşte ea înainte de alegeri.

Natalia
: „Oamenii merg la votare cu gîndul că ceva-ceva s-a schimba. Moldovenii din Portugalia nu au fost prea bine informaţi. Partidele nu s-au prezentat absolut defel în Portugalia. Lista ceea îi mare şi oamenilor le vine greu să găsească pe cine să voteze. Foarte rău deci lucrează partidele înainte de votare, foarte-foarte rău. Dacă ar fi fost un lucru mai bun, ar fi fost şi rezultatele mai bune”.

Şi la secţia deschisă la Ambasada R. Moldova din Bucureşti fluxul de moldoveni a fost mare în prima jumătate a zilei, după cum mi-a spus Alexandru Bîrsa, stabilit de mai mulţi ani în România.

Alexandru Bîrsa: „Eu cînd am ajuns erau vreo 70-80 de oameni în faţa mea, iar după ce am plecat erau probabil vreo 100 şi ceva. ”

Europa Liberă: „S-au arătat mai interesaţi de acest scrutin basarabenii stabiliţi în România?”

Alexandru Bîrsa: „Singurul lucru diferit pe care l-am remarcat, spre deosebire de alte scrutine, a fost faptul că la televiziunile româneşti au apărut spoturi publicitare legate de votare, erau deci chemaţi oamenii la votare, ceea ce nu se întîmpla anterior”.

Europa Liberă: „Pentru ce votează acum basarabenii stabiliţi în România?”

Alexandru Bîrsa: „Eu cred că votează pentru speranţa la o viaţă mai bună pentru cei de-acasă şi pentru ca lucrurile să fie mai bune. Se gîndesc, probabil, la faptul că au scăpat de o extremă şi acum merg să voteze ca să evite căderea într-o altă extremă. Oamenii vor pur şi simplu să-şi exprime opiniile lor şi vor ca ideile lor să fie auzite, să fie ascultate. ”

La ora 15, ora Moscovei, în capital Rusiei au votat 1597 de moldoveni, mai mulţi decît au votat în total la referendumul din 5 septembrie, ne-a spus Veaceslav Vîlcu, şeful biroului electoral al secţiei de votare deschisă la Ambasada de la Moscova.

Veaceslav Vîlcu
: „În listele de bază au fost incluşi 1149 de oameni, dintre care pînă la ora 15.00 au votat din listele de bază 34 de oameni.”

Europa Liberă: „Dar totuşi sînt puţini, pentru că moldoveni la Moscova stau mulţi”.

Veaceslav Vîlcu: „Ce subînţelegeţi d-voastră prin foarte mulţi? Sigur că sînt, după calculele noastre estimative, vreo 300-400 de mii. Iată scrutinul de azi arată o politizare a populaţiei, o dorinţă de a-şi exprima doleanţele prin vot. Considerăm că e o prezenţă normală. Dacă la scrutinul din septembrie au votat în total 388 de oameni pînă la 21.00, acum avem 1597 pînă la ora 15.00 ”.

La scrutinul de azi, peste hotarele republicii au fost deschise 75 de secţii de vot .
XS
SM
MD
LG