Linkuri accesibilitate

Moldova se dovedește singura democraţie electorală din spaţiul CSI


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)









Analistul politic, Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă, este împreună cu noi în această după amiază. – Domnule Boţan, alegătorul a tot fost ţinut în tensiune cu atmosfera electorală cvazipermanentă şi lasă impresia, că este istovit. Cum vi se pare prezenţa la urne? E o expresie a acestei oboseli? Sau dimpotrivă?

Igor Boţan: „Părerea mea este că prezenţa la vot este destul de bună, ridicată. Dacă luăm în consideraţie că totuşi alegerile au loc la sfârşitul lunii noiembrie, atunci nu este tocmai corect să comparăm cifrele privind participarea la anumite ore, în luna noiembrie şi în luna iulie.”

Europa Liberă: Deşi e o zi destul de frumoasă. Însorită.


Igor Boţan: „Da, e o zi destul de frumoasă. Cred că finalmente participarea va fi una care-i va satisface pe toţi. Trebuie să luăm în consideraţie că în perioada dintre alegerile respective, din iulie şi cele de astăzi, Comisia Electorală Centrală a mai completat numărul alegătorilor din liste. Deci, este o prevedere absolut corectă. Anterior nu toţi alegătorii – cei din Transnistria, sau cei care plecau peste hotare, nu erau incluşi în listele electorale. De aceea nu trebuie să ne mire că procentajul este puţin mai scăzut. Finalmente cred că numărul alegătorilor în cifre absolute va fi foarte-foarte aproape de cel, pe care l-am avut în 2009.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, de altfel, aţi reuşit să votaţi? Şi dacă da, ce sentiment aveţi acum? De uşurare? De curiozitate? Îngrijorare? Speranţe?

Igor Boţan: „Da, eu am votat. Am votat pe la ora unu şi am fost surprins că în secţia de votare era coadă. A trebuit să stau vreo 15 minute la coadă pentru a-mi exercita dreptul de vot, lucru care, într-un fel m-a şi enervat, dar a fost şi oarecum plăcut. Am văzut că cetăţenii sunt activi. Şi am avut încă un sentiment suplimentar – am înţeles, în faţă cu buletinul de vot, în cabina de vot secret, că şi eu am fost oarecum supus acestui pressing de polarizare a opiniei publice. Eu nu eram decis pentru cine să votez. Ştiam pentru ce grup de partide sau de concurenţi electorali, candidaţi independenţi aş putea vota. Dar iată, că în faţă cu buletinul de vot am simţit această presiune polarizantă. Cred că o percep şi cetăţenii.”

Europa Liberă: Când vorbiţi de polarizare la ce vă referiţi exact? La ce fel de manifestări? Care au dus la încrâncenarea mai puternică a oamenilor unul împotriva altuia, ca să zicem aşa?

Igor Boţan: „Da, este exact ceea ce spuneţi Dumneavoastră. Această campanie a fost una destul de tensionată. Un partid politic şi-a dorit revanşa şi în procesul comunicării cu alegătorii a recurs la metode, care mie mi s-au părut oarecum neoneste. Din păcate, asta s-a întâmplat şi a indus un comportament pe potrivă din partea celorlalte formaţiuni politice. Adică, cetăţenii au putut percepe situaţia ori-ori. Ori revanşă, ori, hai să zicem aşa, depăşirea acestei crize instituţionale. Pentru că suntem în ziua alegerilor, vreau să fiu foarte-foarte atent cu această situaţie şi s-o comentez cu multă, multă precauţiune.”

Europa Liberă: Atunci când vorbiţi de această polarizare, sugeraţi că de fapt majoritatea alegătorilor au venit la urnele de vot şi într-un număr considerabil, se pare, purtaţi de această atmosferă de confruntare? Sau totuşi din dorinţa de a instala, în sfârşit, o guvernare viabilă şi de durată? Pentru că oricum campania durează, să spunem aşa, la nesfârşit.

Igor Boţan: „Nu, eu am avut în vedere că din cei 39 de concurenţi electorali, vor fi foarte puţini cei, care vor depăşi pragul electoral şi asta am avut în vedere. Sigur, că sunt mai mulţi concurenţi electorali, care merită apreciere, susţinere, dar polarizarea va face, ca votul util şi votul care desemnează, de fapt, polii să fie cei care vor atrage mai mult simpatia alegătorilor. Şi vă spun că chiar eu am simţit acest lucru în faţă cu buletinul de vot. Cred că şi foarte mulţi cetăţeni simt acelaşi lucru.”

Europa Liberă: Aţi avut un disconfort din cauza lungimii buletinului?

Igor Boţan: „Nu, nu cred că este un disconfort. Dimpotrivă, este un lucru absolut normal. Cred că această campanie electorală, care s-a terminat vineri şi astăzi avem ziua votării, confirmă că în Republica Moldova este o autentică democraţie electorală, cel puţin. Şi asta mă face să fiu oarecum puţin optimist.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, această campanie a fost probabil ca nici una şi niciodată foarte mediatizată. Aş spune chiar televizată. Lumea pe parcursul a două luni de zile a tot văzut dezbateri, manifestări ale politicienilor ş.a.m.d. Iar patimile, de obicei, scot în evidenţă ori metehnele, ori calităţile acestor politicieni. Impresia Dumneavoastră care este? Electoratul, alegătorii simpli sunt mai conştienţi acum de realităţile politice din Republica Moldova şi, în consecinţă, sunt mai optimişti? Sau sunt mai...nu vreau să folosesc cuvântul „dezgustaţi” sau „întristaţi”, dar ar putea fi vorba şi despre un asemenea efect al mediatizării excesive.

Igor Boţan: „Cu certitudine, cetăţenii, alegătorii sunt mult mai bine informaţi. Şi cred că este un factor pozitiv, pe care trebuie să-l consemnăm şi să-l redăm ca atare. Un lucru, deasemenea, care trebuie remarcat – posturile de televiziune, care anterior s-au comportat de o anumită manieră, au făcut partizanat şi de acestă dată. Au procedat exact la fel. Şi este de asemenea pentru cetăţeni un indicator foarte-foarte preţios. Mă bucur foarte mult că autorităţile nu au recurs la instrumente administrative, pentru că altfel Republica Moldova nu ar fi avut acest minunat prilej de a deveni, practic, singura democraţie electorală din spaţiul CSI. Mă bucur foarte mult că au avut reţinere şi nu au recurs la măsuri administrative. Dar faptul că cetăţenii au avut alte surse, alternative, mult mai oneste, mai bune, mai cu informaţii variate, cred că vor avea impact determinant asupra rezultatelor finale.”

Europa Liberă: Am putea să spunem că alegătorul mediu, ca să spunem aşa, are acum mai mult discernământ, atunci când este pus în faţa unui pluton de politicieni, care-i revendică într-un mod şi agresiv şi seducător uneori votul?

Igor Boţan: „Cu certitudine - da. Şi cred că partea pozitivă este că cetăţenii au putut vedea cum lucrează guvernanţii, în ce condiţii îşi desfăşoară campania opoziţia şi o pot compara cu ceea ce era până la 5 aprilie. Şi vom vedea care sunt perspectivele Republicii Moldova după acest scrutin. Iar faptul că toţi înţeleg că Republica Moldova poate în acest moment obţine o perioadă de patru ani de zile, perioadă în care să se ocupe punct cu punct de ceea ce numim integrare europeană, care la acest moment nu înseamnă altceva decât modernizarea Republicii Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG