Linkuri accesibilitate

„Activismul e peste așteptări”


Ziariştii din provincie despre desfășurarea scrutinului pînă la orele prînzului.



Lucia Bacalu, directorul ziarului Expresul de Ungheni, remarcă atmosfera bună şi cozile la cele cîteva secţii de votare pe care le-a vizitat în Ungheni.

Lucia Bacalu: „În rest, fără incidente. Totul deocamdată se desfăşoară în linişte, în pace. Toţi liderii locali ai formaţiunilor politice au declarat că sînt încrezători în rezultatele alegerilor şi aşteaptă şi ei, cu nerăbdare, sfîrşitul.”

Europa Liberă: „Credeţi că va vota multă lume?”

Lucia Bacalu
: „Da, cred, şi toţi cei cu care am vorbit susţin că va fi 65-70%”.

Am întrebat-o pe Elena Motricală, redactorul-şef adjunct al ziarului Est-Curier cum votează oamenii în raionul Criuleni.

Elena Motricală
: „Criulenii mai activ ca de obicei, decît la alegerile anterioare. Nici nu se compară cu referendumul. Nereguli mari nu s-au observat. Doar un singur incident a fost. Locuitorii dintr-un sat erau duşi de dimineaţă cu maxi-taxi-ul unui partid. S-a întocmit un proces-verbal. În rest, s-a lucrat bine cu alegătorii pînă la alegeri şi se vede foarte bine cum au fost învăţaţi pensionarii să voteze, cum să-şi aleagă concurentul dintr-o listă atît de mare. Pentru că lumea într-un fel e derutată cînd vede foaia asta atît de lungă. Atmosfera e destul de calmă, dar tensionată. Pentru că concurenţa e mare. Fiecare vot contează de data asta.”

Ruslan Mihailevski, redactorul-şef adjunct al ziarului Spros i Predlojenie, ne-a comunicat că în Bălţi, la ora 12.30, au votat 22 mii 903 oameni, ceea ce constituie 21%. Ruslan Mihailevski spune că la o secţie de votare din Bălţi cîteva persoane au îndemnat oamenii să voteze pentru Mişcarea Romilor.

Şi Victor Cobăsneanu, redactorul-şef al săptămînalului Observatorul de Nord din Soroca a remarcat activismul cetăţenilor.

Victor Cobăsneanu: „Cel puţin în comparaţie cu referendumul din 5 septembrie. La ora 12.00, la secţia de votare nr.1 din Soroca, votaseră deja 600 de oameni, ceea ce constituia 27% din cei înscrişi pe listă. Observatorii şi colaboratorii secţiilor de votare îşi îndeplinesc funcţiile, totul e normal. Cel puţin, cu ochiul liber nu s-au văzut încălcări. Nu pot spune că e sărbătoare ca pe timpurile sovietice, cu muzică şi cu mîncăruri alese, dar activismul e peste aşteptări”.
XS
SM
MD
LG