Linkuri accesibilitate

In direct de la Comisia Centrală Electorală


Liliana Barbaroșie
Liliana Barbaroșie

Un reportaj live despre situația votului și atmosfera electorală în jurul orei 13:00.


Pentru dreptul de a fi reprezentate în Legislativul cu 101 deputaţi se luptă 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi. Rata de participare la urnele de vot, aşa cum aţi auzit şi la ştiri, până acum 20 de minute era de aproape 23 la sută. Suntem în legătură directă cu Liliana Barbăroşie, colega noastră, care e la Comisia Electorală Centrală. Cum votează moldovenii? Unde e prezenţă activă şi unde este absenteism?

Liliana Barbăroşie
: „Bună ziua, Valentina. Chiar în aceste momente CEC-ul procesează date noi cu privire la prezenţa la vot, date care vin la Comisie începând cu 12.30 printr-un sistem computerizat, dar paralel sunt colectate şi prin telefon. Până la această oră este vorba de o rată de participare în jur de 24 %, faţă de patru procente, cât votaseră până la ora 10.

Dacă comparăm cu datele din alegerile anterioare, vedem că prezenţa nu este cu mult mai mică. La cinci aprilie, de exemplu, până la prânz votaseră 27 % din alegători, iar la 29 iulie aproape 30%. Cei mai activi sunt alegătorii din Basarabeasca, Donduşeni, Şoldăneşti şi Rezina, unde deja au votat aproape o treime din alegători. În Chişinău, aşa cum arată datele nedefinitivate, ar fi votat doar 10 la sută din electori, acesta alături de Floreşti, fiind localităţile cu cea mai mică rată de participare. În autonomia Găgăuză, în municipiul Bălţi ar fi votat câte 21 la sută din alegători.”

Europa Liberă: Contestaţii sunt?

Liliana Barbăroşie
: „Votarea se desfăşoară, deocamdată, fără mari încălcări. Dar până acum la CEC au ajuns două contestaţii, depuse încă ieri seara de partidul premierului Vlad Filat şi una de azi a PCRM-ului, în timp ce PLDM-ul a reclamat două cazuri de pretinsă agitaţie ascunsă, comisă în ajun de PD şi PCRM. Comuniştii s-au plâns Comisiei pe liderul PL, Mihai Ghimpu, care, aşa cum scrie în contestaţie, astăzi, în ziua votării, în discuţie cu jurnaliştii, şi-ar fi permis calificative neadmisibile în raport cu Partidul Comuniştilor. Observatorii locali au semnalat şi ei anumite probleme, dar nu au depus deocamdată contestaţii la CEC. Votarea este lipsită de încălcări majore, este concluzia Comisiei până la această oră.”
XS
SM
MD
LG