Linkuri accesibilitate

1.12 - București: Romania admisă doar pe lista albă cu asterisc a spațiului Schengen


Dan Alexe
Dan Alexe

În cazul Bulgariei, miniştrii de interne ai ţărilor membre ale Uniunii Europene au decis însă să ridice obligativitatea vizelor.


1 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea).

[Title: Romania admisă doar pe lista albă cu asterisc a spațiului Schengen].


Veşti de loc încurajatoare, deşi previzibile de la Bruxelles, unde miniştrii de interne ai ţărilor membre ale Uniunii Europene au decis astazi să ridice obligativitatea vizelor Schengen pentru ceţăţenii bulgari, menţinînd însă, în condiţii clar precizate aceasta cerinţă în ceea ce-i priveşte pe romani. În timp ce Bulgaria a promovat pe lista "albă" ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a intra în spaţiul Schengen, Romania a fost admisă doar pe aşa numita lista albă cu asterisc.

Reporter : Dan Alexe

Foarte mare confuzie semantică a domnit astazi pe culoarele Consiliului de miniştri ai Uniunii Europene pentru a găsi cea mai bună formulare care să permită distanţarea, în practică a Bulgariei de Romania, fără ca formula retorică a acestui lucru să rănească pe vreuna sau alta din ţări. În final s-a ajuns la unanimitate, la o formulare care, odată decorticată de termenii tehnici, poate fi rezumată astfel : rezultatul este că Bulgaria trece acum pe lista albă, pe cînd Romania trece pe lista albă cu un asterisc. Din punct de vedere tehnic, astazi se poate spune că a fost luată o decizie politică, iar mecanismele concrete vor mai lua cîteva luni înainte de a fi aplicate. Însă, în mod concret, la primăvară, bulgarii vor călători fără viză. În mod formal însă, pentru a minimaliza tratamentul diferit aplicat celor două ţări, Comisia Europeană le va aplica un tratament formal similar: şi Romania şi Bulgaria vor trebui să răspundă la un chestionar. Şi într-un caz şi în altul, i s-a cerut Comisiei Europene să prezinte un raport în cel mult două luni, deci pînă la sfărşitul lui ianuarie, raport din care să rezulte stadiul pregătirii celor două ţări - Romania şi Bulgaria - în materie de imigraţie şi controlul frontierelor. Diferenţa cea mare constă în aceea că în cazul Bulgariei, raportul respectiv, ca şi chestionarul la care trebuie să răspundă Bulgaria nu constituie condiţii. În cazul Romaniei însă, da...(...)

Sigur, se poate pune întrebarea, de ce e nevoie de atîtea complicaţii retorice şi de ce nu s-a rămas la menţinerea unui tratament identic aplicat celor două ţări. Dar, cum a subliniat pe culoatele consiliului un diplomat danez, nu se putea să nu existe o diferenţiere formală în tratamentul aplicat Romaniei şi cel aplicat Bulgariei, pentru că absenţa unei diferenţieri ar însemna că ţările candidate ar putea să aibă imaginea unei Europe lipsită de rigoare, în care lucrurile se pot "aranja" şi în care se merge pe pachete de ţări din considerente politice. Or, lucrurile nu stau aşa. Si pentru a face să fie înţeles asta s-a ajuns la asemenea complicaţii retorice încît nici măcar cei care le-au formulat nu le mai descurcau astazi.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG