Linkuri accesibilitate

1.12 - Chișinău: Parlamentul respinge validarea alegerii președintelui


Vasile NEDELCIUC
Vasile NEDELCIUC

Comuniştii au încălcat procedura votului secret


1 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Parlamentul respinge validarea alegerii președintelui.

Dan Ionescu: Încercarea Parlamentului de a-l alege astăzi pe viitorul preşedinte al ţării s-a transformat într-un adevărat spectacol de teatru, din care nu au lipsit scenele tari. Relatează Sergiu Praporşcic.


Parlamentul a respins validarea votului de astăzi al deputaţilor privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova, deoarece comuniştii au încălcat procedura votului secret. Ei au completat buletinele de vot în faţa tuturor deputaţilor şi nu în cabina de vot, aşa cum prevede legislaţia în vigoare şi Constituţia. Chiar dacă votul ar fi fost validat de plenul Parlamentului, oricum cei doi candidaţi la Preşedinţie - liderul comunist Vladimir Voronin şi preşedintele Curţii Constituţionale, Pavel Barbălat, ar fi obţinut mai puţin de 61 de voturi necesare pentru confirmarea în funcţia de şef al statului. Conform raportului Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova, liderul comunist, Vladimir Voronin, a acumulat 48 de voturi. Contracandidatul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Pavel Barbălat, înaintat la postul de preşedinte de toate grupurile parlamentare, cu excepţia comuniştilor, a fost creditat cu voturile a doar 37 de deputaţi. În total, la vot au participat 100 de persoane. 15 buletine au fost declarate nevalabile, după toate probabilităţile, acestea aparţinând deputaţilor Convenţiei Democrate, care anterior au declarat, că doresc ca în funcţia de preşedinte să fie confirmat reprezentantul lor.

Încălcarea procedurii votului secret din partea deputaţilor comunişti a provocat discuţii aprinse între camarazii lui Vladimir Voronin şi deputaţii celorlalte grupuri parlamentare. Din această cauză au fost întrerupte alegerile, fapt pentru care comuniştii au cerut demiterea lui Dumitru Diacov din funcţia de preşedinte al Parlamentului, pe motiv că şi-a depăşit atribuţiile.

Dumitru Diacov: „Stimaţi colegi. Daţi mai tare microfonul aici. Stimaţi colegi, eu vă rog foarte frumos, eu vă rog foarte frumos. Şi în Africa votează în cabina de vot. Eu vă rog foarte frumos, luaţi loc. Hai să procedăm civilizat. Eu vă rog foarte frumos.”

Europa Liberă: Altercaţiile şi îmbulzeala din sala Parlamentului au degenerat chiar şi în conflicte cu aplicarea forţei. Deputatul comunist Victor Zlacevschi i-a lovit cu pumnul pe liderul partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei şi pe vicepreşedintele acestei formaţiuni, şeful Comisiei de politică externă a Parlamentului, Vasile Nedelciuc. Iată ce ne-au declarat Vasile Nedelciuc şi Valeriu Matei.

Vasile Nedelciuc: „Sunt uluit de comportamentul mujicesc al lui Zlacevschi. Dar totodată sunt nemulţumit de modul cum se desfăşoară alegerile. Este inacceptabil ceea ce s-a făcut. Zlacevschi a sărit la mine la bătaie. N-am înţeles ce spunea, îşi exprima dezacordul – de ce noi intervenim în procesul de votare şi nu dăm voie să voteze aşa cum votează dânşii. Îndoiala că în cazul în care sesizăm Curtea Consitituţională, să-l avem martor chiar pe domnul preşedinte Barbălat, care a văzut tot ce s-a întâmplat. Dânsul a văzut că m-a agresat Zlacevschi. Ce să vă spun? Este ceva unic şi nemaiîntâlnit.”

Valeriu Matei: „Ce s-a întâmplat? Eu stăteam, unde coborâm de la fracţiunea noastră. Dânsul l-a izbit în piept pe Nedelciuc, trece pe lângă mine, nu i-am spus nimic. Eu stăteam, pur şi simplu, şi mi-a tras un cot în piept. Spun: domnule, nu eşti bolnav? Du-te la medic, domnule.”

Europa Liberă: Luni Parlamentul va continua şedinţa specială pentru a lua o decizie în problema alegerii şefului statului.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă
*
Preşedintele Petru Lucinschi s-a aflat astăzi departe de scena confruntărilor politice de la Chişinău. Împreună cu premierul Dumitru Braghiş şi alţi înalţi oficiali moldoveni, el a participat pentru a doua zi consecutiv la summitul de la Minsk al ţărilor membre în Comunitatea Statelor Independente, ceea ce nu înseamnă, însă, că el nu a urmărit cu atenţie desfăşurările de acasă. Mai mult, situaţia din Republica Moldova s-a bucurat şi de interesul preşedintelui rus Vladimir Putin. După o întâlnire în cadrul restrâns cu omologii săi din celelalte ţări participante, Putin s-a referit în mod expres la Moldova în contextul zvonurilor despre o eventuală demitere a Guvernului rus de către Duma de stat. Textual Putin a spus: „Viaţa din statele CSI e în plină mişcare, astfel Moldova decide în prezent chestiunea preşedintelui, în vreme ce în Rusia Duma de stat discută bugetul pe anul 2001.”
XS
SM
MD
LG