Linkuri accesibilitate

29.11 - Chișinău: Moldova regretă neadoptarea unei declarații OSCE la Viena



29 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Moldova regretă neadoptarea unei declarații OSCE la Viena.

Dan Ionescu: Presa occidentală s-a ocupat astăzi pe larg de impasul înregistrat la conferinţa miniştrilor de Externe din statele membre ale OSCE, care s-a încheiat marţi la Viena. Întors din capitala Austriei, şeful Comisiei de stat pentru Transnistria a Republicii Moldova, Vasile Sturza, a ţinut să-şi prezinte propriile impresii de la conferinţă. Detalii de la Eleonora Lisnic.

La reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale OSCE nu s-a adoptat o declaraţie finală din cauza discuţiilor destul de tensionate. Mai ales din cauza divergenţilor în chestiunea conflictului din Cecenia. Aceasta este explicaţia, dată astăzi într-o conferinţă de presă de reprezentantul preşedintelui Lucinschi la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza, care a participat la reuniunea de la Viena, alături de ministrul adjunct de Externe, Iurie Leancă.

Vasile Sturza a declarat, că în cadrul reuniunii nu au existat divergenţe referitoare la retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului şi că Federaţia Rusă este ferm decisă să-şi onoreze acest angajament. Totuşi, spune Sturza, Rusia a fost dur criticată pentru tergiversarea operaţiunii.

Proiectul declaraţiei finale, care urma să fie adoptat la Viena, conţinea două puncte ce vizau Republica Moldova. Ele se refereau la retragerea patrimoniului şi trupelor militare ruse în termenele stabilite la summitul OSCE de la Istanbul şi la principiile de reglementare a problemei transnistrene. Vasile Sturza a declarat, că delegaţia de la Chişinău regretă neadoptarea unei declaraţii finale, fiindcă cele două puncte referitoare la Republica Moldova aveau un mesaj foarte clar şi conform realităţilor.

În discursul rostit în finalul reuniunii, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Benita Ferrero-Waldner, s-a referit şi la diferendul transnistrean, subliniind în primul rând cât de important este ca Rusia să-şi onoreze angajamentele asumate în faţa comunităţii internaţionale. Potrivit lui Vasile Sturza, participanţii la reuniunea de la Viena au apreciat, că în cazul în care Tiraspolul va continua să tergiverseze procesul de negocieri, comunitatea internaţională va trebui să recurgă la alte instrumente de convingere, cum ar fi cele de ordin economic, politic şi diplomatic.

Tot la Viena, reprezentanţii Chişinăului, ai Federaţiei Ruse, Ucrainei şi ai OSCE au convenit asupra organizării la Viena a unei noi runde de negocieri în problema Transnistriei.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Într-un comentariu, dat publicităţii astăzi la Washington, analistul postului nostru de radio, Paul Goble, crede că decizia Moscovei de a bloca adoptarea unei declaraţii finale pe tema rolului Federaţiei Ruse în Cecenia, Republica Moldova şi Georgia ridică semne de întrebare nu numai asupra viitorului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ci şi asupra relaţiilor Est-Vest în general. Goble notează, că manevrele diplomatice ale ministrului de Externe rus, Igor Ivanov, marchează o reîntoarcere la politica imperiului sovietic din perioada finală a războiului rece.
XS
SM
MD
LG