Linkuri accesibilitate

29.11 - București: PNL și PD susțin candidatura lui Iliescu


Valeriu Stoica şi Traian Băsescu au anunțat că partidele lor îl vor susține necondiționat pe Ion Iliescu.



29 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Liana Ionescu).

PNL și PD susțin condiționat candidatura lui Iliescu.

Memorandumul propus ieri de PDSR a primit deocamdata un singur raspuns clar din partea PD si a PNL. Lideri ai celor doua partide au dat asigurari ca îşi vor sfatui electoratul să treacă temporar peste anumite resentimente şi sa-l voteze pe Ion Iliescu în turul al 2-lea al prezidenţialelor.

PNL şi PD au decis să susţină guvernul minoritar PDSR cu condiţia ca în viitorul program de guvernare sa fie incluse anumite priorităţi pe care cele două partide le considera absolut necesare. Prim-vicepreşedintele PNL, Valeriu Stoica a precizat că este vorba despre priorităţi generale care vor fi negociate cu PDSR, urmînd ca fiecare partid să discute ulterior cu PDSR problemele particulare. Stoica este de părere că includerea în programul de guvernare a priorităţilor convenite cu opoziţia ar dovedi disponibilitatea spre schimbare a partidului care a ciştigat alegerile şi despărţirea acestuia de PRM.

V. Stoica: „Eu cred că fiecare partid se poate reforma şi acum, într-adevar, PDSR este în situaţia de a face proba acestei reforme. Dacă o va face, şi în măsura în care o va face, se va bucura de sprijinul nostru. Si asta va fi cea mai bună dovadă a despărţirii de PRM. Este important însă ca aceasta despărţire să nu fie temporară ci să fie una definitivă.” (...)

Vicepreşedintele PD, Traian Băsescu a enumerat cîteva din priorităţile din zona economica: „Acestea sunt legate de continuarea programului cu Banca Mondială, de continuarea programului cu FMI pentru că FMI doar a suspendat acordul stand by, dar nu l-a anulat, deci PDSR-ul nu are nimic de negociat , decît de finalizat acordul cu FMI.”

Acestor priorităţi li se adaugă cele de ordin legislativ cum ar fi modificarea Constituţiei, reforma justiţiei. Băsescu a apreciat că introducerea acestor obiective în programul guvernului va fi proba că PDSR doreşte să colaboreze cu opozitia democratică, iar in cazul unui refuz, a spus el, PD va înţelege că PDSR mizează pe o majoritate pe care o va constitui cu PRM şi că vor colabora aşa cum au făcut-o în trecut, fie că erau la putere sau in opozitie. Băsescu a reamintit că, în opozitie fiind, atunci cînd PDSR aplauda PRM dădea din picioare şi că liderul PRM Corneliu Vadim Tudor mitralia guvernul beneficiind de timpul PDSR alocat la dezbaterile parlamentare. (...)

În ceea ce priveşte pozitia adoptată în turul al doilea al prezidenţialelor, PNL şi PD, Valeriu Stoica şi Traian Băsescu au anunţat că partidele lor îl vor susţine necondiţionat pe Ion Iliescu.

V. Stoica: „Cerem tuturor alegătorilor nostri să se prezinte la vot şi să nu voteze cu Vadim Tudor. Este o opţiune fermă, fără nici un echivoc.”

T. Băsescu: „Nici Partidul Democrat nu cere nimic în schimbul solicitării către electoratul său de a nu vota cu Vadim Tudor. Deci, aici PDSR-ul, cumpără gratis!”

Băsescu este de părere că cel mai mare pericol vine de la electoratul PDSR care, a spus el, este mai predispus sa-l voteze pe candidatul PRM la preşedinţie C.V. Tudor decît alegătorii formaţiunilor democrată şi liberală. „Principala problema trebuie rezolvată de PDSR”, a conchis Traian Băsescu.
XS
SM
MD
LG