Linkuri accesibilitate

S-a terminat spectacolul electoral!


Au oamenii şi alte lucruri de făcut în afară de ingurgitarea discursurilor pompoase cu iz electoral.


Bătălia electorală încheiată de curînd le-a lăsat multor spectatori gustul sălciu al amărăciunii, le-a provocat dezgust. Aş zice că recenta campanie nu s-a deosebit prea mult de precedentele. Deşi pare a fi mai liberă, a fost pigmentată, ca şi altădată, cu tot felul de bizarerii şi enormităţi.

Am avut în această perioadă de toate. Şi strigăte asurzitoare NOI VOM ÎNVINGE! De altfel, au de gînd să ne explice eşecul mulţi dintre cei care anterior se arătau siguri de izbîndă? Şi atacuri murdare, dizgraţioase la adresa concurenţilor. Pe mine m-a mirat că anume reprezentantul unui partid, care a utilizat frecvent limbajul grobian, era indignat de faptul că această campanile e cea mai murdară. De-a dreptul dezgustătoare a fost difuzarea de către mass-media a imaginii care conţinea bustul dezgolit al unui lider de partid.

Revoltător de-a dreptul a fost cazul Reşetnicov, fie că e vorba de un atac impardonabil asupra unui cetăţean, fie că e o înscenare. Ciudate şi groteşti au fost manifestările necontrolate ale unor politicieni atît în cadrul dezbaterilor, cît şi la întîlnirile cu alegătorii. Şi, fireşte, alegătorilor li s-au turnat în capete tone de promisiuni, multe din care se vor dovedi foarte curînd nişte baloane de săpun.

Toată această luptă aprigă, care de multe ori frizează penibilul, toată această frămîntare însoţită de atacuri verbale urîte ar trebui, în mod normal, să-i pună pe gînduri pe alegători. Cum e posibil ca acelaşi politician să fie rău, bădărănos, intransigent, cu oponentul său, şi apoi, metamorfozîndu-se halucinant, să fie plin de solicitudine şi pietate creştinească în raport cu alegătorul? Mi se pare uşor nefirească această dedublare a personalităţii.

Ar trebui remarcat şi un lucru pozitiv, fireşte. Niciodată încă nu s-a muncit cu atîta ardoare pentru responsabilizarea cetăţenilor ezitanţi şi indiferenţi. Au excelat în această privinţă deopotrivă actorii electorali şi mass-media. Dar şi aici au existat accente dezagreabile, pentru că multe din mesajele mobilizatoare, care îi îndemnau pe oameni să voteze, conţineau şi nuanţe persiflante la adresa celor nehotărîţi sau lipsiţi de nevoia votării.

Aşa sau altfel, sfîrşitul campaniei electorale e un lucru bun în sensul că atacurile concertate asupra alegătorilor vor scădea mult din intensitate. Au oamenii şi alte lucruri de făcut în afară de ingurgitarea discursurilor pompoase cu iz electoral.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG