Linkuri accesibilitate

Rosatom dă un ultimatum Sofiei în dosarul Belene


Premierul Boiko Borisov a declarat că tratativele cu „Rosatom” vor continua pe data de 30 noiembrie.

Cinci sunt condițiile Sofiei pentru realizarea proiectului nuclear „Belene”, a anunțat șeful concernului „Rosatom”, Serghei Kirienko. Proiectul trebuie să fie rentabil. Rusia este de acord întrucît intenționează să investească în el. Din punct de vedere a rentabilității însă prețul nu poate fi sub 6,4 miliarde euro, este de părere șeful „Rosatom”. Investiția va fi recuperată în cel mult 19 ani, după ce centrală va funcționa încă 40 ani aducând profit.

Cea de a doua condiție este ca „Belene” să fie sigură din punct de vedere al criteriilor internaționale. Aceasta condiție este îndeplinită.

Cea de a treia este legată de preț și aici tratativele vor continua.

Cea de a patra – ca Sofia să nu investească nimic din buget, creaza deasemeni probleme, este de părere Kirienko. După el, Borisov a renunțat într-un mod unilateral la angajamentul predecesorilor săi de a acoperi 50 la sută din investiție.

Cea de a cincea condiție – ca centrală să nu fie controlată de Moscova, este acceptată de „Rosatom” chiar dacă concernul este dispus să asigure întreaga investiție. „Rosatom” însă nu va accepta ca partea sa să scadă sub 25 de procente.

Kirienko a dat un ultimatum Bulgariei ca cel mult pînă la primavară să-și clarifice poziția. În caz contrar Rusia va renunța la „Belene” și va folosi echipamentul fabricat, în centralele din China sau Turcia. Bulgaria însă va trebui să plătească despăgubiri de pînă la 1 miliard de euro.

Premierul Boiko Borisov a declarat astăzi că tratativele cu „Rosatom” vor continua pe data de 30 noiembrie cînd Kirienko este așteptat la Sofia unde va avea loc un forum energetic internațional. „Ne vom așeza și vom analiza din nou cifrele”, a spus Borisov. El a amintit că Vladimir Putin a venit la Sofia cu un preț cu 1 miliard de euro mai mic decât cel convenit cu liderul foștilor comuniști Serghei Stanișev.
XS
SM
MD
LG