Linkuri accesibilitate

Raport CEC despre încheierea pregătirilor pentru alegeri


Pentru prima dată studenţii vor putea vota la locul de studii și nu neapărat la cel de trai cum era anterior.

La alegerile de duminică la urne sunt aşteptaţi peste 2 milioane 650 de mii de alegători, iar votarea va începe la ora 7 dimineaţă şi se va încheia la ora 21.

Primele rezultate preliminare vor începe să fie anunţate la ora 23, iar rezultatele celor două sondaje la ieşirea de la urne vor fi făcute publice la închiderea secţiilor de vot, adică cu două ore mai devreme.

Duminică dimineaţa vor fi deschise 2036 secţii de votare, inclusiv 75 peste hotare pentru diaspora sau muncitorii migranti din Moldova.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că cetăţenii moldoveni locuitori ai regiunii transnistrene sunt aşteptaţi să voteze la 21 de secţii de vot din dreapta Nistrului, cu cinci mai multe decât la alte scrutine, inclusiv 3 în capitală. De altfel, este pentru prima dată când în scopul facilitării votului, ei vor putea merge la oricare din aceste secţii, fiind anulată repartizarea teritorială, în funcţie de distanţa domiciliului de secţia de vot.

Pentru prima dată şi studenţii vor putea vota la locul de studii si nu neapărat la cel de trai cum era anterior, în urma unui amendament adoptat după referendumul din septembrie ce a eşuat din cauza absenteismului.

Baremul de participare este în premieră de o treime, fapt ce face optimistă Comisia Electorală Centrală că prezenţa la vot nu va fi o problemă.

Secretarul CEC, Iurie Ciocan:“Vom califica aceste alegeri valabile dacă va fi cel puţin o treime din alegători la urne în ziua alegerilor. Sper să sărim peste 50 la sută, lucru care este absolute realizabil dacă ne uităm peste prezenţa la ultimele două scrutine, ambele cu o participare de peste 55 la sută”.

Scrutinul va fi urmărit de 600 de observatori internaţionali, din partea Parlamentului European, Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (pe scurt ODIHR) al OSCE, de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi CSI. CEC-ul a acreditat şi 3600 de observatori naţionali, care vor fi prezenţi în secţiile de vot din ţară şi de peste hotare, alături de observatorii desemnaţi de partide.

Dar ce măsuri s-au luat pentru prevenirea votului multiplu, o problemă semnalată în alte scrutine şi asupra căreia insistă acum partidul de opoziţie al comuniştilor.

Din nou Iurie Ciocan: “Studenţii vor depune declaraţie pe propria răsundere şi vor fi informaţi că riscă răspundere penală în caz de votare multiplă. Am securizat cu ÎS registru actele de identitate provizorii, asupra cărora a fost aplicată încă o hologramă cu stema RM şi un cod de securizare special. A fost modificat codul penal şi cel contravenţional, unde aceste fapte sunt calificate deja ca infracţiuni penale şi contravenţionale. Am securizat şi programul nostru automatizat, astfel încât, în caz că cade un sistem, celelate ramân intacte.”

CEC a anunţat că în această seară începe să distribuie în teritorii buletinele de vot - peste 2 mln. 800 de mii - în care vor fi înscrise 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi.

Modul în care s-a desfăşurat campania a fost apreciat drept corect de CEC şi MAI, chiar dacă în justiţie au ajuns câteva plângeri formulate de competitori, iar autoritatea electorală a fost nevoită să avertizeze unele partide pentru competiţie neloială.

Vom mai aminti că acest scrutin este primul în care voturile rămase de la partidele ce nu vor reuşi să intre în parlament vor fi împărţite în mod egal între învingători şi nu în mod proporţional, în funcţie de scoruri, cum a fost până acum.
XS
SM
MD
LG