Linkuri accesibilitate

Totul despre alegeri


Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Cu Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale.


Actuala campanie electorală este cea mai liniştită din ultimii zece ani. Această părere a fost exprimată la şedinţa Comisiei Electorale Centrale. Potrivit Ministerului de Interne, în actuala campanie au fost înregistrate 85 de abateri de la legislaţie şi iniţiate trei cauze penale. Printre nereguli se numără amplasarea afişelor electorale în locuri neautorizate, deteriorarea panourilor şi implicarea minorilor în campanie, precum şi incidente privind lezarea onoarei şi demnităţii oponentilor politici. Despre ce se poate si ce trebuie de facut în cele 34 ore ramase pana la deschiderea sectiilor de vot discutam azi cu Iurie Ciocan, secretarul CEC.

Europa Liberă: Circa 2 milioane şi aproape 700 de mii de votanţi sînt aşteptaţi la urne duminică, potrivit listelor electorale. Cîtă încredere putem avea în corectitudinea acestor liste?

Iurie Ciocan
: Eu de fiecare dată am spus, şi de această dată fac acelaşi lucru, că am toată încrederea în primăriile din Republica Moldova care au responsabilitatea de a întocmi listele electorale, şi aşa cum am spus şi la celalate alegeri cred în calitatea listelor electorale, cred că sînt bune.

Europa Liberă: Care sînt actele de identitate pe care pot să le prezinte cetăţenii pentru a vota conform legii duminică?

Iurie Ciocan: Un şir întreg de acte sînt prevăzute în Codul Electoral. Buletin de identitate cu fişă de însoţire specială, paşaportul de tip ex-sovietic, modelul anului 1974, acte de identitate provizorie în forma cea nouă. Militarii votează cu legitimaţiile de ostaş. În afara ţării se votează cu paşaport.

Europa Liberă: Am înţeles că un act de identitate provizoriu poate fi ridicat chiar în ziua alegerilor de cei care şi-au pierdut de identitate de la Oficiul de documentare care va fi deschis tot între orle 7 şi 21 ca şi secţiile de votare.

Iurie Ciocan: Exact, mai mult decît atît, noi am intervenit pe lîngă instituţiile de documentare şi am solicitat ca în ultimele două săptămîni să aibă un program de lucru extins, cu două ore în afara programului. În al doilea rînd, ele eliberează formele noi gratuit, şi oferă şi acte de identitate provizorii cu grade de protecţie. Anterior, această formă provizorie era una simplă, fără protecţie la emitere.

Europa Liberă: 30 de concurenţi electorali înscrişi în această cursă într-un buletind e aproape un metru lungime. Cînd se consideră corect şi cînd nevalabil buletinul după aplicarea ştampilei?

Iurie Ciocan: Valabil este buletinul de vot care are o singură ştampilă pe el, fără alte înscrieri ori ştampile suplimentare. Acesta este un buletin calificat valabil. În rest, toate celelalte cazuri îndată duc la invalidarea buletinului şi calificarea lui drept nevalabil.

Europa Liberă: Credeţi că mai este actual subiectul trucării rezultatelor scrutinului de duminică?


Iurie Ciocan: Eu de şapte ani muncesc la Comisia Electorală Centrală şi niciodată nu am avut în faţa mea vreo probă anumită că alegerile au fost trucate în ziua alegerilor. Aş fi de acord că există anumite elemente de manipulare a opiniei publice în cadrul campaniei electorale, prin intermediul media ori al altor resurse informaţionale, dar în ziua alegerilor, am zis-o de mai multe ori, şi o repet, alegerile din Republica Moldova nu se fraudează şi nu se manipulează în ziua alegerilor.

Europa Liberă: Cine are dreptul să sesizeze Comisia Electorală Centrală în ziua alegerilor şi ce înseamnă încălcare electorală, pentru că răufăcători întodeauna se vor găsi?

Iurie Ciocan: Codul electoral prevede cîteva etape de depunere a contestaţiilor, depinde de locul unde a avut loc această contestaţie ori de gradul acesteia. Inclusiv cetăţenii pot depune contestaţii la birourile electorale, la consiliile electorale de circumscripţie, şi în final la Comisia Electorală Centrală şi instanţa de judecată, Curtea de Apel.

Europa Liberă: Dar ce înseamnă contestaţia?


Iurie Ciocan: E o plîngere ca atare asupra acţiunilor ori inacţiunilor organelor electorale, ori ale concurenţilor electorali.

Europa Liberă: Ce rată de prezenţă la alegeri e necesară pentru ca ele să fie valide?

Iurie Ciocan: Ca în cazul referendumului constituţional, vorbim de o rată minimă de o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Europa Liberă: Cînd vom cunoaşte primele rezultate?

Iurie Ciocan: Primele vor fi anunţate la orele 23 în ziua alegerilor.

Europa Liberă: Şi după aceea din două în două ore?


Iurie Ciocan: După orele 23 chiar din oră în oră, cum am făcut întotdeauna. Am abordat o manieră de comportament extrem de deschisă faţă de mass media, şi practic din oră în oră am raportat asupra rezultatelor, dar imediat vizualizînd pe Internet, secundă de secundă, toate datele care sînt acumulate la Comisia Electorală Centrală.

Europa Liberă: Sistemul informaţional de colectare a datelor la referendumul din 5 septembrie a căzut. Ce întreprindeţi pentru evitarea unei noi căderi a sistemului electronic.

Iurie Ciocan: Vreau să vă corectez, a picat pagina web pe care noi vizualizam aceste date şi nu sistemul de colectare a datelor.

Europa Liberă: Dar politicienii au sugerat că acest lucru s-a făcut intenţionat ca să nu vină repede datele din teritoriu către CEC...


Iurie Ciocan: Nu sînt de acord cu asemenea opinii, ele clar că fac parte dintr-o strategie politică. Noi foarte repede am reparat problema respectivă în ziua referendumului şi, după aceea, am învăţat practic toate lecţiile date de acest referendum. Am lansat recent o nouă pagină de web a Comisiei Electorale Centrale, cu aceeaşi adresă, cec.md, care are cu totul alte capacităţi tehnice foarte performante şi sîntem ferm convinşi, pentru că am testat acest lucru, ea va face faţă cerinţelor, chiar şi extrem de mari care apar în ziua alegerilor, cum am văzut în ziua referendumului că în decurs de o oră eram accesţi pe internet de peste un milion de ori.

Europa Liberă: Deci excludeţi un atac cibernetic?


Iurie Ciocan: Atacul cibernetic este practic exclus de structurile speciale ale statului responsabile cu securitatea informaţională a Republicii Moldova şi deci a resurselor informaţionale ale CEC. Nu e obligaţia noastră să facem acest lucru, cu atît mai mult că nici nu avem capacităţi instituţionale pentru asta.

Europa Liberă: Termenul de cîţiva ani pentru aplicarea votului electronic mai e valabil?


Iurie Ciocan: Este valabil, legea prevede un termen egal cu un ciclu electoral, deci patru ani, dar aţi văzut şi dvs. că noi n-am mai reuşit într-o manieră cosntrcutivă să muncim pe parcursul unui ciclu electoral în linişte fără alegeri, că din an în an, din jumătate în jumătate de an, avem scrutine care necesită o pregătire şi nu am avut timp să ne concentrăm asupra acestei chestiuni ce ţine de votul electronic, lansarea registrului electronic al alegătorilor şi alte tehnologii informaţionale care ne-ar aduce în pas cu celellate comisii electorale din Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Partidele politice au pus la bătaie mulţi bani în această campanie electorală. Cîţi bani au cheltuit concurenţii?

Iurie Ciocan: Astăzi către orele 15 la şedinţa Comisiei Electorale Centrale examinăm ultimele rapoarte financiare depuse de concurenţii electorali. În acest an am aprobat o nouă tehnologie de stabilire a plafonului de resurse financiare ce pot fi virate în fondurile electorale. Am stabilit că fiecare partid politic poate utiliza cîte 50 de eurocenţi pentru fiecare alegător de pe liste. Asta înseamnă că partidele noastre au beneficiat de un plafon de resurse financiare de aproximativ 20 de milioane de lei.

Europa Liberă: De ce mai e nevoie de rapoartele financiare al concurenţilor electorali dacă se observă discrepanţe mari cu realitatea?

Iurie Ciocan: Noi nu am observat aceste discrepanţe, nu ştiu pe ce vă bazaţi dvs...

Europa Liberă: Au donat şomerii, au donat pensionarii....

Iurie Ciocan: Asta nu înseamnă că există discrepanţe, donează persoane fizice...

Europa Liberă: Sute de mii de lei?

Iurie Ciocan: Noi am sesizat acest lucru, dar reţineţi că noi nu sîntem organ competent în control financiar şi fiscal. Am solicitat organelor competente, şi anume Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei şi Inspectoratului Principal Fiscal de Stat, să efectueze verificări la aceste donaţii. Şi vreau să vă spun că am primit şi primele rezultate ale acestor verificări, şi am fost informaţi că toată procedura a fost respectată strict în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
XS
SM
MD
LG