Linkuri accesibilitate

Președintele Medvedev acuză o stagnare a vieții politice în Rusia


Președintele rus Dmitri Medvedev adresîndu-se publicului la o conferință de presă la Moscova
Președintele rus Dmitri Medvedev adresîndu-se publicului la o conferință de presă la Moscova

Opoziţia se degradează, este de părere Medvedev, dacă nu i se acordă niciodată şansa de a câştiga, în alegeri libere si corecte.


Un partid fără opoziţie riscă să se anchilozeze, să se degradeze. La fel şi o opoziţie care ştie că este condamnată să facă figuraţie. Cam aşa ar putea fi rezumate gândurile preşedintelui rus Dimitri Medvedev pe care le-a postat pe pagina sa de interne. Ileana Giurchescu.

Într-un mesaj video, Medvedev vorbeşte de stagnarea vieţii politice, un termen cu o încărcătură simbolică specială în Rusia, pentru că trimite la anii brejnevismului sovietic.

Preşedintele Medvedev avertizează că stabilitatea riscă să se transforme în stagnare. O situaţie care reprezintă o ameninţare nu numai pentru opoziţia firavă dar şi pentru partidul de guvernământ, Rusia Unită.

Opoziţia se degradează, este de părere Medvedev, dacă nu are nici odată şansa de a câştiga, în alegeri libere si corecte. Dar şi partidul dominant riscă să se anchilozeze, spune preşedintele rus. De aceea ar fi nevoie de mai multă competiţie politică, iar Medvedev s-a angajat să creeze condiţiile pentru o „renaştere” a vieţii politice din Rusia.

Spusele lui Medvedev ar fi banale dacă nu ar veni tocmai de la preşedintele ţării și care s-ar putea să candideze pentru un nou mandat în 2012. Cînd s-ar putea să candideze şi actualul prim ministru, Vladimir Putin, fostul preşedinte al ţării, pe când Medvedev era prim ministru. Pe acest fundal, scurta adresare video a preşedintelui, cam 10 minute, capătă alte valenţe.

Medvedev a enumerat reformele politice aplicate în primii săi doi ani de preşedinţie, gândite să schimbe peisajul politic. El a vorbit despre ponderea mai mare pe care o au partidele majoritatea in consiliile regionale în desemnarea guvernatorilor, care sunt numiţi de preşedinte. A vorbit şi despre măsuri de reducere a fraudelor electorale, sau despre reducerea numărului de semnături de care are nevoie un partid pentru a se înscrie în alegeri.

„Vorbe goale, lipsesc faptele” – a fost reacţia lui Vladimir Rîşcov, lider al opoziţiei liberale, citat de Interfax.

Fapt este că partidul Rusia Unită, condus de Vladimir Putin, domină Parlamentul din 2001. Iar în ultimul raport al organizaţiei internaţionale Freedom House despre „Ţările în tranziţiei”, procesul electoral din Rusia a fost calificat drept „un dezastru”, un sistem pus la punct numai pentru a elimina orice surpriză în prezidenţialele din 2012.

Sergei Mitrohin, liderul partidului Yabloko, de opoziţie, atrage şi el atenţia că reformele menţionate de Medvedev sunt superficiale.
Mitrohin reaminteşte că indiferent de cât de puţine semnături are nevoie un partid pentru înscriere, semnăturile trebuie validate cu numele şi datele personale din buletinul intern. Or, oamenilor le este frică să se afle că sprijină un partid de opoziţie. În aceste condiţii, opoziţia rămâne marginalizată.

Pentru Nikolai Petrov, analist politic de la centrul Carnegie din Moscova, discursul lui Medvedev nu este altceva decât un preambul la discursul asupra stării naţiunii, pe care îl va ţine în faţa Parlamentului. Iar acel discurs va fi urmărit cu mare atenţiei pentru orice indicaţie privind intenţiile de viitor ale preşedintelui Medvedev.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG