Linkuri accesibilitate

Raportul eurodeputatului Graham Watson (ALDE) despre alegerile din Moldova


Europaralamentarul britanic deplînge eșecul referendumului din septembrie și continuarea crizei constituționale.


Parlamentul European deplinge criza constitutionala din Republica Moldova, a declarat astazi in plenul legislativului european raportorul Graham Watson, un liberal britanic si fost sef al grupului parlamentar al liberalilor. Tot asa, parlamentul european considera ca esecul referendumului constitutional din Moldova din 5 septembrie a fost „regretabil”, intrucat ar fi putut pune capat actualei crize.

Raportorul britanic a prezentat plenului o recomandare prin care se cere incheierea unui protocol al Acordului de Parteneriat si Cooperare dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova, astfel incit Moldova sa poata beneficia de toate programele europene la care teoretic are acces.

Acordul a fost incheiat in 1994, iar 10 ani mai tirziu, in 2004, Moldova a fost inclusa in Politica de Vecinatate a Uniunii Europene. Negocierile pentru includerea Moldovei in programele comunitare au inceput in urma cu doi ani si ele nu au tinut cont de schimbarile politice de la Chisinau. Programele vor fi discutate de la caz la caz, iar in cadrul unora din ele va fi nevoie si de o participare financiara din partea Moldovei.

Raportorul liberal, membru al comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European, a mai cerut si sprijinul tuturor institutiilor europen pentru ca Moldova sa poata fi ajutata sa iasa din actualul impas. Intregul demers se inscrie in eforturile crescinde ale institutiilor europene de sprijinire a democratiei in tarile vecinatatii apropiate, atit in Balcani, cit si in moldova si Unraina. In acest context e relevant faptul ca atit Moldova cit si Ucraina au facut progrese in negocierile pentru facilitarea regimului vizelor si ca, in privinta Moldovei, Uniunea Europeana se va implica din ce in ce mai mult politic in procesul de mediere pentru rezolvarea statutului Transnistriei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG