Linkuri accesibilitate

Un pătimit care refuză să coopereze cu organele de anchetă


Artur Reșetnicov
Artur Reșetnicov

Gheorghe Malic (MAI): “A fost interogat, atîta timp cît a avut fabula lui, pregătită, şi-a declarat-o. Dar noi avem un şir de întrebări”.

Candidatul partidului comuniştilor la alegerile de duminică, fostul director SIS Artur Reşetnicov care afirmă că a fost răpit luni după-amiază şi MAI, care anchetează maltratarea lui Reşetnicov, se acuză reciproc de declaraţii false.

Oficiali de la MAI au declarat presei în prima jumătate a zilei că Artur Reşetnicov şi soţia sa refuză să coopereze cu organele de anchetă şi refuză să fie examinat de medicul legist. Gheorghe Malic, şeful Direcţiei de urmărire penală a MAI, a mai spus că informaţiile pe care le-a comunicat Reşetnicov ofiţerilor de urmărire penală nu corespund depoziţiilor făcute de unii martori, aducînd drept exemplu contradicţia dintre ceea ce a afirmat Reşetnicov şi mărturiile taximetristului care l-a transportat.

De asemenea, anchetatorii susţin că şi unele răspunsuri date de Reşetnicov la întrebările poliţiştilor ar fi contradictorii. Constatînd asta, oficialul de la MAI a spus că nepotrivirile şi comportamentul pătimitului dau de bănuit că ar putea fi vorba de o înscenare a răpirii, dar a precizat că anchetatorii cercetează şi alte versiuni, cum ar fi răpirea şi reglarea de conturi.

La scurt timp după ce oficiali de la MAI şi de la Procuratură au făcut declaraţiile în faţa presei, Artur Reşetnicov le-a dezminţit. Reşetnicov susţine că nu a refuzat să colaboreze cu anchetatorii şi că a discutat ieri seara cu cu aceştia mai multe ore, doar că la un moment dat anchetatorii i-ar fi spus că poate să nu spună nimic, dacă nu se simte bine. Reşetnicov respinge versiunea privind înscenarea şi insistă că a fost răpit, bătut şi torturat.

„Cei care fac asemenea lucruri trebuie pedepsiţi. Pentru că indulgenţa alimentează reavoinţa. Eu am povestit presei şi am descris ce am văzut, deşi nu foarte amănunţit, era totuşi ora 4 noaptea. Eu am ieşit, am fost lovit şi doborît la pămînt, mi-au pus cătuşe, mi-au pus ceva pe ochi într-o maşină” – a declarat Reşetnicov de pe patul de spital.

Europa Liberă i-a solicitat şefului direcţiei de urmărire penală a MAI Gheorghe Malic mai multe explicaţii.

Gheorghe Malic: “Păi, a fost interogat, atîta timp cît a avut fabula lui, din start poezia spusă, pregătită, şi a declart-o, da. Dar noi, la ceea ce spune dumnealui, avem un şir de
întrebări. Sînt anumite contradicţii între declaraţii şi circumstanţele pe care le-am stabilit deja. Şi urmează să dea explicaţiile respective. Şi cînd noi punem întrebarea care nu îi este convenabilă, din punctul d-lui de vedere, imediat îl doare capul. Credem că se simte rău, deşi şi aici sînt multe întrebări. Medicul legist l-a examinat şi iarăşi n-a constatat practic nimic”.

Seful secţiei clinice a Centrului de medicină legală, Aurel Vicol a spus ziariştilor că Reşetnicov are mai multe zgîrieturi la cap, dar nu se poate pronunţa asupra gravităţii acestora. Fostul director SIS a fost examinat de medicul legist abia la amiază, după ce anchetatorii i-au spus că va fi examinat cu forţa, dacă refuză, a spus postului nostru de radio Gheorghe Malic. Anchetatorii urmează să stabilească şi dacă lui Reşetnicov i s-au administrat sau nu substanţe psihotrope.

Gherghe Malic a ţinut să precizeze că anchetatorii vor cerceta toate versiunile: “Verificăm toate versiunile în egală măsură. Şi versiunea înaintată de Partidul Comuniştilor precum că în spatele acestui atac ar sta actuala guvernare, aşa cum s-a exprimat domnul Sîrbu. De aceea, l-am invitat să facă declaraţii la concret, la general se pot face multe. Totodată, există şi versiunea înaintată de alţi oponenţi politici, aceea că ar fi o insinuare”.

MAI şi Procuratura Generală au pornit investigaţii pe marginea răpirii lui Reşetnicov. Acesta afirmă că a fost răpit în seara zilei de luni de trei necunoscuţi care l-ar fi bătut şi torturat pentru a obţine informaţii compromiţătoare despre şeful său de partid Vladimir Voronin. Partidul comuniştilor, pe lista căruia candidează Reşetnikov, a dat vina pe alianţa de guvernare. Partidele din alianţă au respins însă acuzaţiile comuniştilor, iar mai mulţi analişti au exclus posibilitatea implicării actualelor forţe aflate la guvernare.
XS
SM
MD
LG