Linkuri accesibilitate

Un acord de liber schimb cu țările CSI nu ar trebui în principiu neglijat


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „În actuala conjunctuă interesele economice primează asupra celor politice”.

Iurie Gotişan: „La prima vedere, semnarea unui asemenea acord nu ar fi contrar angajamentelor pe care le are Republica Moldova faţă de Uniunea Europeană pe dimensiunea economico-comercială. Cu atât mai mult angajamentelor Moldovei faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului, la care acesta este parte. Constatări pe care, de fapt, le-a făcut şi premierul Filat. Totodată, mai mult sau mai puţin, aceste rocade de politică externă aparent nu prea corelează cu eforturile plenare ale autorităţilor, mai ales că scopul primordial este integrarea în Uniunea Europeană şi abandonarea CSI. Dar asta doar treptat. Acest acord, cred eu, în cea mai mare parte, se bazează pe raţionamente economice şi comerciale, dacă vreţi, pe care Republica Moldova nu poate, ba chiar mai mult – nu trebuie să le neglijeze sau să le refuze, în cele din urmă.”

Europa Liberă: Există, totuşi, forţe politice care sunt şi la guvernare în Republica Moldova, care consideră că Republica Moldova ar trebui să părăsească odată şi pentru totdeauna CSI-ul.

Iurie Gotişan: „Vedeţi, CSI este o structură, care, odată cu trecerea timpului mai puţin contează. Iar Rusia, ca un principal jucător al acestui for, face tot posibilul ca să-l păstreze. Eu cred că Moldova ar trebui să renunţe deocamdată la declaraţii, eu ştiu, simbolice despre apartenenţa acesteiea la un spaţiu geopolitic sau altul. Până la urmă în actuala conjunctură economică, dar şi politică mondială şi regională, dacă vreţi, interesele economice primează asupra celor politice. Or, Republica Moldova ar trebui să fie mai mult ghidată de interese economice, mai ales că Uniunea Europeană nu condiţionează apartenenţa, să zicem, la un acord de liber schimb cu altă entitate. Odată ce te conformezi regulilor ambelor structuri, de ce nu ai face parte? Numai că mie mi se pare cam dificil, mai ales că costurile pe aceste două dimensiuni pot fi diferite şi substanţial mai mari. Mai mult – trebuie să avem în vedere că schimburile comerciale ale Moldovei cu statele din CSI au o pondere destul de însemnată. Spre exemplu, ponderea schimburilor comerciale, mă refer aici atât la export, cât şi la import cu Rusia, Ucraina, Bielarus şi Kazahstan, anume cu aceste patru state este de peste 30 la sută din totalul comerţului extern al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce s-ar integra, totuşi, Republica Moldova în CSI, dacă standardele acestei comunităţi sunt diferite de cele ale Uniunii Europene, spre care tinde Republica Moldova?

Iurie Gotişan: „Singurul lucru, pe care trebuie să-l facă Moldova, sunt anume reformele interne. Moldova de fapt poate ieşi involuntar din CSI, însă asta se va întâmpla, doar dacă va face reforme. Sau poate Moldova poate rămâne în CSI, dar dacă se va europeniza prin reforme inclusiv economice, atunci Republica Moldova se va apropia de Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, rămânerea sau apropierea de o organizaţie internaţională, sau regională nu se face, eu ştiu, prin declaraţii şi prin semnarea de acorduri, sau tratate, ci prin reforme interne, implementate atât la nivel central, cât şi local.”
XS
SM
MD
LG