Linkuri accesibilitate

O mentalitate păguboasă - femeile nu trebuie să lupte


Catinca Mardarovici
Catinca Mardarovici

Catinca Mardarovici: partidele nu înţeleg că lupta pentru democraţie include participarea echilibrată a femeilor la procesele de luare a deciziilor.


În spatele unui bărbat puternic şi de succes se află întotdeauna o femeie şi mai puternică, dar fără prea mult succes din cauza prejudecăţilor aceloraşi bărbaţi. De ce se întâmplă în acest fel, discutăm astăzi cu Catinca Mardarovici, preşedinta Clubului Politic al Femeilor “50/50”.

Europa Liberă: Această campanie electorală va avea cu certitudine din nou un deznodământ dominat de bărbaţi, în ciuda apelurilor şi iniţiativelor, dar şi a jurămintelor bărbaților de stat care ar fi trebuit să contribuie la creşterea numerică a femeilor în politica moldovenească.

Catinca Mardarovici
: Şi nu doar a acestor bărbaţi, ci şi a statului Republica Moldova care şi-a asumat aceste angajamente prin diferite documente internaţionale.

Europa Liberă: Bine, de ce nu merge, sau merge în direcţie greşită, sau merge mai puţin îmbucurător decît ar fi posibil?


Catinca Mardarovici
: Cu regret trebuie să spun că partidele democrate, care au cea mai slabă reprezentare a femeilor pe primele 20 de locuri, probabil încă nu înţeleg că lupta pentru democraţie şi pentru integrare europeană include şi acest indicator care se numeşte participarea echilibrată a femeilor la procesele de luare a deciziilor.

Pe de altă parte, organizaţia noastră, Clubului Politic al Femeilor „50/50”, monitorizează din perspectiva de gen alegerile din 2001 şi trebuie să spun că avem un mic progres, pentru că în această campanie electorală practic nici un partid, să zic aşa, cu şanse să treacă pragul electoral nu şi-a mai permis „luxul” să nu aibă o femeie pe primele zece locuri.

Practic toate partidele parlamentare au cel puţin două femei plasate pe primele 10 locuri, lucru important pentru că în alegerile precendente am avut partide care nu aveau nici o femeie plasată pe primele 10 locuri. În general, avem o mică creştere per total a numărului femeilor candidaţi pe listele tuturor partidelor şi acest lucru este îmbucurător. Ei, dacă comparăm cu 1998, campania electorală din ’98, avem aproape un număr dublu de femiei candidate înscrise pe listele partidelor pilitice.

Europa Liberă: Da Mardarovici, care sunt argumentele cele mai des invocate de către liderii politici, cu care v-aţi ciocnit dv. de exemplu, în favoarea limitării accesului doamnelor la viaţa politică, la poziţiile de putere ş.a.m.d.

Catinca Mardarovici
: Argumentele pe care le invocă liderii politici, inclusiv în dezbateri publice, dar şi în discuţii, aşa, să zicem private, ei zic că vezi, mata, nu avem suficiente femei pregătite, argumente care, de fapt, nu ţin pentru că numărul total de femei cu studii superioare din Moldova, din totalul de persoane cu studii superioare, constituie 62-69 procente. Deci capital intelectual există.

Numărul total al femeilor membre ale partidelor politice (dar nu avem o cifră oficială, e o cifră pe care ne-o furnizează neoficial, partidele politice) ar fi de la 40 la 55 de procente care au calitatea lor de membre ale partidelor politice. Deci argumentul că femeile nu vor să se implice în politică nu ţine.

Ceea ce credem noi, specialiştii din domeniu şi activistele din domeniul dimensiunii de gen, este că femeile totuşi deţin mai puţine fonduri financiare şi că aceasta ar fi o problemă. Din ceea ce analizăm noi, sau ceea ce ne spun, sau din ceea ce ştim noi indirect, nu direct şi nu oficial, ar fi contribuţia financiară a femeilor din partidele politice şi, doi, ar fi că femeile încă nu au învăţat să meargă şi să-şi negocieze aceste lucruri, fapt pe care îl fac bărbaţii pentru că asta au învăţat de-a lungul multor istorii - să discute un loc. Iar femeile muncesc. În general, noi venim din această mentalitate sovietică că femeile nu trebuie să lupte...

Europa Liberă: Dar, doamnă, nu cred că este doar sovietică. Probabil că ţine mai degrabă de vremurile lui Alecsandri...


Catinca Mardarovici: Multe femei sau mai mult femeile din Ţarile Scandinave au învăţat că această aşteptare trebuie lăsată trecutului şi că trăim într-o epocă în care femeile tot trebuie să meargă şi să-şi negocieze din timp locurile. Pentru asta s-au creat, asta este o iniţiativă bună că majoritatea partidelor au creat, aşa-numitele organizaţii de femei ale partidelor, care au rol să facă lobby pentru promovarea femeilor, pentru promovarea problemele cu care se confruntă femeile cum ar fi traficul de fiinţe umane, violenţa domestică, pentru eliminarea barierelor structurale, lipsa locurilor la gradiniţă, lipsa serviciilor acordate, să zicem, copiilor de vîrsta claselor primare pentru ca femeile să aibă posibilitate să se implice, să zicem, mai mult în această perioadă, când copii sunt mai mici, în activitatea politică.

Dar avem şi noi partide model, şi aici este vorba despre PNL, care este unicul partid care are în primele 10 locuri reprezentare 50 la 50. Ei au în primele locuri - cinci femei, de la 10 la 20 au trei femei... Asta este bine. Partidul Comuniştilor are 3 femei până la 10 şi cinci până la 20. Cea mai slabă, să zicem, reprezentare a femeilor, cu regret, pe lista partidelor parlamentare este la Partidul Liberal Democrat, care în acelaşi timp are şi o cotă stabilită în statut pe care ei înşişi n-o respectă.

Europa Liberă: Dna Mardarovici, în ce măsută totuşi este invocat argumentul, nici nu ştiu cum să-i zic, tradiţional sau prejudecata că femeile nu votează femei. Am auzit nişte flăcăi tomnatici spunând că între femei nu există pace, există poate un armistiţiu, dar nu pace...

Catinca Mardarovici
: Eu cred că acest argument iarăşi nu poate fi confirmat prin statistici sau studii. De obicei, ceea ce am observat noi, şi acest lucru poate fi observat mai mult în timpul campaniilor locale pentru că acolo candidează femeile direct la funcţiile de primari, consilieri locali, şi acolo chiar se votează mai mult persoanele, pe când într-o campanie parlamentară se votează totuşi partidele politice, liderii, iar femeile votează şi ele după, să zicem, principiul partidului, ideologia pe care ele o împărtăşesc.

Deocamdată nu s-a făcut şi nu avem un studiu ca să vedem cum votează femeile pentru femei. Este regretabil că unele partide care încep să..., cum a fost PPCD-ul care pentru prima dată în R. Moldova, în 2005 a aplicat principiul „zebra”, dacă vă aduceţi aminte, o femeie-un bărbat pe listă şi a fost fracţiunea care pentru prima dată în istoria R. Moldova, în Parlament, a avut o reprezentare echilibtrată, să zicem aşa, 50 la 50, în 2005. Cu regret, în această campanie practic este unicul partid care nu are nici o femeie în primele 10 locuri.

Aceasta ne vorbeşte despre faptul că aceste partide, care iau decizii, aşa, de o singură dată şi nu este stipulat în statutul lor sau documentele partidului ca un mecanism permanent conform normelor şi recomandărilor europene. Recomandarea 2007 ştiţi că recomandă ca aceste mecanisme să conţină cote de cel puţin 40 de procente. Nu se întâmplă încest lucru în R. Moldova...

Europa Liberă: ...Şi totul rămîne la discreţia partidelor...


Catinca Mardarovici
: ...Şi rămîne la discreţia partidelor. După cum vedeţi, anul acesta avem şi monitorizarea banilor care sunt folosiţi - banii sunt mari şi mulţi. Şi sigur că acest argument, că femeile nu deţin capitaluri mari şi nu se implică cu aceste capitaluri, ar fi un argument şi că ele nu-şi negocieză locurile. Dar noi suntem optimişti, după cum am spun, este o creştere per total al numărului femeilor. Este o repartizare mai echilibrată. Să zicem dacă anii precedenţi sau campaniile precedente femeile erau lăsate de la 50 în sus, acum avem un echilibru, aşa, jumătate până la 50 din numărul total, jumătate - după.

Europa Liberă: Dna Mardarovici, vă mulţumim.

XS
SM
MD
LG