Linkuri accesibilitate

Rata şomajului printre tineri este de 27 de %


Lipsa de experienţă este motivul cel mai des invocat de angajatorii care evită să angajeze tinerii.

Un raport UNICEF atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă tinerii moldoveni, de la consumul tot mai mare de droguri până la insuficienta cooptare în sistemul de învăţământ. Un alt semnal de alarmă din raport se referă la şomajul foarte ridicat în rândul tinerilor.

Tineri fără un loc de muncă pot fi întâlniţi tot mai des acum pe străzile oraşelor, cât şi pe drumurile de la ţară – este concluzia tristă la care au ajuns experţii UNICEF. Datele statistice arată că diploma universitară nu le garantează tinerilor un loc de muncă. Este şi exemplul Ludmilei Popa, care acum doi ani a absolvit facultatea de economie:

„După asta am căutat de lucru dar în zadar, pentru că mi se oferea un salariu de 800 de lei sau îmi cereau experienţă. Experienţă de unde să iau? Manager pe vânzări am fost şi, iarăşi, salariul era foarte mic, adică o mie 600 de lei pentru o lună - lucrezi de la opt până la 22. Banii îmi ajungeau abia ca să-mi întreţin copilul de patru ani care e la grădiniţă şi atâta tot. Am fost nevoită să vin la Piaţa Centrală şi să stau zile întregi pe frig şi ploaie ca să fac o copeică ca să mă duc cu ceva acasă”.

Ala Supac
Lipsa de experienţă este motivul cel mai des invocat de angajatorii care evită să angajeze tinerii, îmi spune Ala Şupac, directoarea Agenţiei municipale de Ocupare a Forţei de Muncă: “Pe piaţa forţei de muncă este o concurenţă foarte mare. Angajatorul vrea ca persoana să aibă şi experienţă. Tinerii trebuie de singuri să lupte şi ar trebui să facă şi voluntariat pentru a demonstra că au capacităţile, abilităţile respective în ocuparea unui loc de muncă.”

Ala Şupac vorbeşte şi despre aşteptările salariale prea mari ale tinerilor care sunt în căutarea unei slujbe: “Trebuie să accepţi şi un salariu mai mic, să demonstrezi angajatorului că eşti cel mai bun specialist şi deja angajatorul îţi va majora salariul. Dar tânărul, fără experienţă, necunoscând lucrul, din start, doreşte cel puţin 3 mii de lei, ceea ce nu îi poate oferi piaţa forţei de muncă”

Alexandru Stratulat
Fiecare al treilea tânăr, după absolvirea şcolii, nu-şi continuă studiile pentru a obţine o profesie calificată - iată o altă cauză care explică şomajul foarte ridicat în rândul tinerilor. Alexandru Stratulat, coordonator programe UNICEF: „Rata şomajului printre tineri este de 27 de %, ceea ce, iarăşi, ne arată că tinerii devin vulnerabili nu numai prin faptul că nu învaţă dar şi pentru că nu obţin un loc de muncă. Ei consideră că trebuie să câştige un ban şi se duc sau la munci necalificate în Republica Moldova sau de foarte multe ori emigrează în străinătate”

De la începutul acestui an numai în municipiul Chişinău s-au întregistrat la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă peste 3 mii de tineri din numărul total de 11 mii. Experţii presupun însă că numărul tinerilor şomeri este cu mult mai mare, însă aceştia ezită să se adreseze statului după ajutor deoarece nu beneficiază de îndemnizaţie de şomer. Asta pentru că, anterior, nu au fost angajaţi în câmpul muncii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG